GOOGOOSHA

Pop karijera za kćerku uzbečkog diktatora koji političke protivnike žive kuha

Kći jednog od najbrutalnijih svjetskih diktatora je odlučila da postane pop zvijezda, unatoč ozloglašenosti njenog oca i činjenici da je navršila 40 godina.

Gulnara Karimova je najstarija kći i pretpostavljena nasljednica na vlasti uzbečkog diktatora Islama Karimova, ali se čini da ju više privlači glazbeni uspjeh nego vladanje Uzbekistanom. Za sebe je odabrala umjetničko ime GooGoosha , koje je navodno ime kojim ju zna zvati njezin otac.

Islam Karimov još od raspada Sovjetskog Saveza čeličnom šakom vlada ovom centralnoazijskom državom i pritom je često kršio ljudska prava. Po nekim pričama, znao je kuhati svoje protivnike do smrti, a policija u njegovoj službi je 2005. pucala na stotine nenaoružanih prosvjednika. Djeca u Uzbekistanu su svake godine prisiljena da na poljima beru pamuk po nekoliko mjeseci. Uzbečki diktator zemljom vlada uz pomoć različitih tortura, otmica, ubojstava, policijskih silovanja, cenzure, financijske korupcije i različitih drugih kršenja ljudskih prava.

Gulnara Karimova je u više navrata pokušala doći do međunarodnog priznanja kao modna dizajnerica. Britanski pjevač Sting je jednom bio gost na njezinoj modnoj priredbi i navodno mu je bilo plaćeno 2 milijuna funti da nastupi na zabavi koju je priredila.

Gulnara je visoko obrazovana, pa tako posjeduje doktorat sveučilišta u Taškentu i diplomu regionalnih studija sa Harvarda.

Čini se da je GooGoosha unatoč glazbi u svojoj domovini vrlo nepopularna. Uzbekistanci je, prema nekim izvorima, vide kao pohlepnu ženu željnu moći koja svog oca koristi da bi uništila svakog tko joj stoji na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:09