GOOGOOSHA

Pop karijera za kćerku uzbečkog diktatora koji političke protivnike žive kuha

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2012. u 08:19

Kći jednog od najbrutalnijih svjetskih diktatora je odlučila da postane pop zvijezda, unatoč ozloglašenosti njenog oca i činjenici da je navršila 40 godina.

Gulnara Karimova je najstarija kći i pretpostavljena nasljednica na vlasti uzbečkog diktatora Islama Karimova, ali se čini da ju više privlači glazbeni uspjeh nego vladanje Uzbekistanom. Za sebe je odabrala umjetničko ime GooGoosha , koje je navodno ime kojim ju zna zvati njezin otac.

Islam Karimov još od raspada Sovjetskog Saveza čeličnom šakom vlada ovom centralnoazijskom državom i pritom je često kršio ljudska prava. Po nekim pričama, znao je kuhati svoje protivnike do smrti, a policija u njegovoj službi je 2005. pucala na stotine nenaoružanih prosvjednika. Djeca u Uzbekistanu su svake godine prisiljena da na poljima beru pamuk po nekoliko mjeseci. Uzbečki diktator zemljom vlada uz pomoć različitih tortura, otmica, ubojstava, policijskih silovanja, cenzure, financijske korupcije i različitih drugih kršenja ljudskih prava.

Gulnara Karimova je u više navrata pokušala doći do međunarodnog priznanja kao modna dizajnerica. Britanski pjevač Sting je jednom bio gost na njezinoj modnoj priredbi i navodno mu je bilo plaćeno 2 milijuna funti da nastupi na zabavi koju je priredila.

Gulnara je visoko obrazovana, pa tako posjeduje doktorat sveučilišta u Taškentu i diplomu regionalnih studija sa Harvarda.

Čini se da je GooGoosha unatoč glazbi u svojoj domovini vrlo nepopularna. Uzbekistanci je, prema nekim izvorima, vide kao pohlepnu ženu željnu moći koja svog oca koristi da bi uništila svakog tko joj stoji na putu.

Izdvajamo