TO NIKAD NEĆE ZABORAVITI

'PROGUTAO ME KIT, A OSTAO SAM ŽIV I BEZ OGREBOTINE' Ispovijest ronioca koji je završio u utrobi morske nemani: 'Nadao sam se da će me brzo ispljunuti'

 
 Screenshot / YouTube/Facebook

Pinocchija je progutao kit, ali to je bilo u bajci. Južnoafričkom roniocu Raineru Schimpfu to se doista dogodilo dok je snimao jato srdela u Indijskom oceanu pokraj luke Port Elisabeth.

Indijski ocean

“Nije bilo vremena za strah ni za bilo koje emocije. Istog časa bio sam svjestan što se dogodilo”, ispričao je 51-godišnji Schimpf. Znao je da ga je uhvatio kit, prenosi Huffington Post. Kit se zaletio u jato srdela i zajedno s njima usisao muškarca. “Instinktivno sam zaustavio dah, pretpostavljajući da će kit ponovno zaroniti i ispljunuti me negdje u dubinu Indijskog oceana”, ispričao je Rainer Schimpf. Srećom što nije jer, kako kažu stručnjaci, kit može roniti 15-20 minuta, do dubine od 300 metara. Ta vrsta kita naraste 15 metara i teži do 30 tona. Hrani se planktonom i ribama.

Incident su promatrale Rainerova supruga Silke i fotografkinja Claudia Weber-Gebert koja je Schimpfa pratila u morskom safariju. Na dramatičnim snimkama vidi se kako Schimpfove noge nestaju u golemim ustima morskog sisavca. Gotovo poput biblijskog Jone kojeg je progutala velika riba, pa je u njezinoj utrobi ostao tri dana i tri noći. Rainer Schimpf je godine proveo u moru, iskusan je ronilac. “No, ništa vas ne može pripremiti na ovo iskustvo”, kaže. Više od petnaest godina radi kao voditelj škole ronjenja u Južnoafričkoj Republici, prati srdele i njihove predatore. I sad su pratili jata srdela kako bi snimili atraktivan trenutak u kojem se morski psi zalijeću u potrazi za hranom. “Odjednom je postalo mračno, osjetio sam pritisak na boku. Odmah sam znao da me uhvatio kit”, ispričao je.

Nježni divovi

Schimpf je imao sreće jer je kit vrlo brzo otvorio usta i izbacio ga. Šokiran, ali čitav, bez slomljene kosti, bez ozbiljne ozljede.

Kit ne bi pojeo čovjeka, objasnila je Claudia Weber-Gebert, podvodna fotografkinja koja ima iskustva sa snimanjem kitova. “To nije bio napad. Kitovi su doista osjetljivi, nježni divovi”, objasnila je fotografkinja za Barcroft Animals. Kad ima otvorena usta, kit ne vidi ispred sebe.

Vjerojatno mu se učinilo da je usisao dupina, objašnjava Claudia Weber-Gebert. Ronilac je imao puno sreće: da je umjesto kita bio morski pas, danas ne bi bio među živima.

Reinkarnacija

Rainer Schimpf kaže da je kit bio iznenađen baš poput njega. To je bilo zanimljivo iskustvo, ali ne bih ga ponovio, priznaje. Ali se bar može pohvaliti da zna kako to izgleda biti u ustima jednog kita. “Ako bih se ponovno rodio, htio bih se vratiti kao kit”, rekao je za AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:14