'LUNATICI'

Puni mjesec potiče 'prirodu vukodlaka' u ljudima

Ekstremno nasilno ponašanje, koje podsjeća na drevne priče o vukodlacima, učestalije je za punog mjeseca, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Medical Journal of Australia.

Tim stručnjaka proveo je studiju među bolničkim pacijentima u Calvary Mater Newcastleu od kolovoza 2008. godine do srpnja 2009. kojom je obuhvaćen 91 pacijent s akutnim nasilnim ponašanjem. Svi su bili hospitalizirani, sedirani i izolirani jer su bili opasni kako za sebe, tako i za svoju okolinu.

- Od 91 pacijenta čak 21 (23 posto) hospitalizirano je tijekom punog mjeseca, što je dvostruko više nego za drugih mjesečevih faza. Šezdeset i šest posto bilo ih je pod utjecajem alkohola ili droga, a čak petero ih je napalo bolničko osoblje – izjavila je bolničarka Leonie Calver, koja je sudjelovala u istraživanju.

- Neki od tih pacijenata napali su osoblje poput životinja – grizli su, pljuvali i grebli. Čovjek bi ih mogao usporediti s vukodlacima iz prošlosti koji su se navodno također javljali za punog mjeseca.

- Čini se da osobe kojima je dijagnosticiran akutni poremećaj ponašanja više vole konzumirati alkohol i droge za punog mjeseca. Ne znamo je li zabavnije konzumirati opijate u to vrijeme ili puni mjesec utječe izravno na ljude s poremećajem - objasnila je Calver.

Prema legendama vukodlaci su svoju transformaciju često poticali opijatima poput beladone ili bunike koji izazivaju snažne halucinacije.

Zanimljivo je da isti uzorak nije zabilježen kod ljudi s blažim poremećajima u ponašanju. Njihovi su problemi bili ujednačeno raspoređeni tijekom svih faza mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 18:37