ARKTIČKI KRUG

'SAMO ME NE VRAĆAJTE NATRAG U DOMOVINU!' Očajni mladić pokušao se ubiti, potom je opljačkao najsjeverniju banku na svijetu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2019. u 10:48

, Image: 418854658, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, ImageSource
Profimedia, ImageSource

Longyearbyen

 

Ruski državljanin koji je u prosincu opljačkao najsjeverniju banku na svijetu u arktičkom gradu Longyearbyenu osuđen je na 14 mjeseci zatvora u Norveškoj, prenosi AFP.

A početak ove priče krajnje je bizaran. Maksim Popov (29) otišao je u norveški gradić kako bi navodno počinio samoubojstvo, a kada mu to nije uspjelo, pokušao je privući pozornost na sebe pljačkom banke. Želio je da ga uhite kako bi bio siguran da se neće vratiti u Rusiju, zaključuje se na temelju sudskih dokumenata. Ne navodi se zašto se nije želio vratiti u Rusiju.

 Šef policije na Svalbardu Vidar Arnesen rekao je za BBC da je veći krimen Popova bilo njegovo prijeteće ponašanje sa vatrenim oružjem nego pljačka. Ističe kako je želio privući pozornost na sebe.

Popov je ukrao 7.150 eura iz jedine banke u rudarskom gradiću, a obzirom da je riječ o naselju na zabačenom otoku Svalbard u kojemu su zračna luka i tek pokoja brodska linija jedini način napuštanja grada, šanse za bijeg bile su doista minimalne.

Svalbard je poznat po glečerima i polarnim medvjedima kojih ima više nego stanovnika, a u Longyearbyenu živi oko 3000 stanovnika i praktički se svi poznaju.

Rus Popov došao je na Svalbard nakon što je na internetu pročitao da je ondje lako kupiti vatreno oružje. Otok je smješten oko 1000 kilometara od Sjevernog Pola i ondje živi velika populacija polarnih medvjeda, pa je to razlog zbog čega je lako nabaviti oružje.

To je vjerojatno prvi put da je u tom gradu opljačkana banka, a stopa kriminaliteta je izuzetno niska na otoku koji je dvaput veći od površine Belgije i na kojemu temperature zimi padaju na -20 Celzijevaca, a nerijetko i do -40°C.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo