CRAIG MAZIN

SCENARIST HBO-ovog ČERNOBILA ZGROŽEN PRIZORIMA IZ ZONE ISKLJUČENJA 'Pa kako se možete fotkati tamo u tangicama? Imajte malo poštovanja'

Visitors take pictures at a kindergarten in the abandoned village of Kopachi, near the Chernobyl Nuclear Power Plant, Ukraine June 2, 2019. Picture taken June 2, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko - RC19E4E50910
Valentyn Ogirenko / REUTERS

 

Scenarist HBO-ove miniserije Černobil Craig Mazin osudio je turiste koji na mjestu nuklearne nesreće u Ukrajini snimaju neprimjerene fotografije, piše The Guardian.

Od trenutka emitiranja miniserije o eksploziji koja je uništila jedan od četiri nuklearna reaktora "Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin", odnosno elektrane u Černobilu, broj posjeta mjestu nesreće povećao se za 30 do 40 posto.

To povećanje dovelo je i do toga da turisti na mjestu nesreće koja je rezultirala širenjem radioaktivnog oblaka po Ukrajini i susjednim joj državama snimaju i veći broj fotografija, što selfieja, što onih uobičajenih. Među tim objavama našla se i jedna u kojoj jedna djevojka pozira u napola obučenom zaštitnom odijelu i tangama.

 

"Lijepo je što je (HBO-ova miniserija) Černobil inspirirala ljude da turistički posjete zonu isključenosti. Međutim, da, vidio sam fotografije koje kruže internetom. Ako odlazite tamo, molim vas da vodite računa da se tamo dogodila velika tragedija. Ponašajte se s dozom poštovanja prema onima koji su tamo patili i koji su se žrtvovali", napisao je Mazin u srijedu.

 

HBO-ova serija u kojoj igraju Jared Harris, Stellan Skarsgård i Emily Watson te koju je režirao Johan Renck ocijenjena je kao izvrsna jer autori serije nisu pribjegli glamuriziranju nesreće čije se posljedice osjete i dan danas.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo