SVE ZA POBJEDU

SKANDAL NA IZBORU ZA MISS DEVA Čak dvanaest kamila diskvalificirano zbog nedozvoljenog korištenja botoxa

 Profimedia, Alamy

Dvanaest deva je diskvalificirano s godišnjeg natjecanja ljepote u Saudijskoj Arabiji nakon što se doznalo da im je njihov vlasnik davao injekcije botoxa kako bi im njuške izgledale privlačnije, piše Guardian.

Festival deva kralja Abdulaziza je nedavno dobio na prestižu kad su ga saudijske vlasti iz predgrađa preselile u sam centar glavnog grada Rijada.

Primamljiva je i glavna nagrada: najljepša deva i njezin vlasnik osvajaju čak 31,8 milijuna dolara, a visok novčani iznos tjera neke natjecatelje u napast da varaju.

Inače, kad se ocjenjuje ljepota deve, vodi se računa da životinja ima malene uši i pune usne. No, postoje vrlo stroga pravila kojima se zabranjuje uporaba botoxa u usnama te brijanje ili podrezivanje dijelova tijela.

Ove godine, čak dvanaest deva je izbačeno s natjecanja nakon što je otkriveno da su veterinari na njima vršili operacije uljepšavanja te im ubrizgavali injekcije botoxa.

'Botox se koristi za gornju i donju usnu, nos, pa čak i čeljust', kaže Ali al-Mazrouei, sin emirovog uzgajivača deva.

'Taj postupak malo napuhne glavu životinje, pa kad trči prema publici, svi oduševljeno kliču: 'Gle kako ima lijepu veliku glavu, usta ili nos.''

Na početku festivala, glavni sudac Fawzan al Madi rekao je kako je deva simbol Saudijske Arabije te kako su je prije uzgajali iz potrebe, a sada zbog čuvanja tradicije.

Festival koji traje čak mjesec dana, najveći je u regiji, a na njemu sudjeluje i do 30.000 grla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:55