SVI SU ZBUNJENI

TAJANSTVENI ZVUČNI ZAPIS UNIO PRAVU POMUTNJU NA DRUŠTVENE MREŽE Ljudi se ne mogu dogovoriti koja se riječ točno čuje: 'Ovo je crna magija'

Alex Zalben / TWITTER

 

Prije tri godine jedna je haljina srušila internet. Debate su vodile oko toga je li zlatno-bijela ili plavo-crna. Zauzimali su se stavovi, kopali rovovi, šale su pisane i na kraju definitivan odgovor koji će zadovoljiti sve nikada nismo dobili. Reklo bi se, jedan uobičajeni dan.

Dok je ta rasprava dovela u pitanje čovjekov organ vida, u utorak se pojavila nova prijetnja za mir na internetu. The New York Times piše da je jedan zvučni zapis na kojem robot podijelio prijatelje, članove obitelji i suradnike u dva tabora.

Jedni na snimci čuju riječ "Yanny" dok drugi čuju "Laurel". Naravno, niti jedna takva rasprava ne može proći bez toga da korisnici Reddita i društvenih mreža ne daju svoje mišljenje. Kako to inače biva na internetu, svatko od njih misli da je u pravu.

 

"Ja čujem Laurel i svi ostali lažu", rekao je jedan korisnik Reddita. "Govore da čuju 'Yanny' jer žele pozornost", stoji u jednom tweetu. Drugi tvrde da čuju prvo jednu riječ pa onda drugu. Treći kažu da se obje riječi mogu čuti istovremeno.

Zvučni je zapis vrlo brzo proglašen "crnom magijom".

 

Doktorica Jody Kreiman, glavna istražiteljica za percepciju glasa u Sveučilištu u Kaliforniji Los Angeles, kaže da se akustični uzorci izgovora nalaze negdje između riječi "Yanny" i "Laurel". "Koncentracije energije za 'Ya' su slične onima za 'La'", rekla je Kreiman. "'N' je sličan 'r'; 'I' je sličan 'l'."

Kreiman međutim upozorava da je zvučni zapis potrebno podrobnije analizirati kako bi se otkrio razlog proturječja.

Neki nagađaju da je moguće jasnije čuti što se izgovara ako se snimka malo stiša, dok su drugi promjenom intonacije snimke pokušali doći do rješenja.

Misterij haljine u konačnici je riješila znanost pa jedino ostaje pričekati da se i tajna zvučnog zapisa riješi uz pomoć znanosti.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo