I GLUMCI OSTALI U ŠOKU

TKO JE DJECI UKRAO OMILJENU PREDSTAVU? Neutješna majka: 'Moje dijete je spavalo u kazalištu. Djeca su plakala cijelo popodne...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.12.2018. u 21:18

Pula, 100918.
Na press konferenciji u INK ravateljica Gordana Jeromela Kajic najavila je novu predstavu Bizon i sinovi ali i novitete na maloj sceni kazalista. Naime, upravo se montira novo teleskopsko gledaliste sa 180 mjesta a vec je nekoliko dana u upotrebi i nova LED radna rasvjeta.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Gordana Jeromela Kajić (u krugu)

 

Nakon što je u ponedjeljak pompozno najavljena, a danas se trebala održati pretpremijera i premijera, predstava u produkciji Istarskog narodnog kazališta "Zvonko Bobi Bonko" jučer je nakon upozorenja na kršenje autorskih prava naprasno skinuta s repertoara. U kratkom priopćenju ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić preksinoć je javila medijima da se sve prosinačke izvedbe predstave - koja se oslanja na djelo "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla, a iza čije prilagodbe stoji koreografkinja Andrea Gotovina - otkazuju da ne bi došlo do povrede Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Mladi glumci, 25 članova Dramskog studija INK-a, ostali su šokirani kad im je preksinoć rečeno da predstave, za koju su se svakodnevno pripremali još od 15. listopada, neće biti. Djeca su plakala cijelo popodne, kaže majka jednog od njih, i sama grcajući.

- Moje dijete je spavalo u kazalištu, dušu bi dalo za kazalište, vježbalo je zajedno s ostalima pet do šest sati dnevno, i onda im dan prije premijere kažu da predstave neće biti, kazala je Glasu Istre uplakana majka. Osim njih, uskraćena ostaje i publika, mališani istarskih škola i vrtića, među kojima su mnogi već kupili ulaznice. Najavljen je dolazak djece iz cijele istre, karte su se prodavale po cijeni od 20 do 30 kuna, do trenutka otkazivanje prodano je 206 ulaznica i sad će se taj iznos morati vratiti. Tu su i honorari koji se, prema ugovoru, moraju isplatiti, premda predstave neće biti.

Nositelj autorskih prava za djelo "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla jest Warner Bros, a neslužbeno se doznaje da bi eventualna kazna koja je prijetila INK-u u slučaju izvođenja predstave mogla dosegnuti stotinjak tisuća eura. Predstava se prvotno trebala zvati "Slatka tvornica", ali je nakon upozorenja nositelja autorskih prava naziv promijenjen u "Zvonko Bobi Bonko".

Gordana Matana, jedna od glumica koja je trebala nastupiti u predstavi, na svom je Facebook profilu objavila da Warner Bros dozvoljava uporabu samo 40 posto filma ("Čarli i tvornica čokolade", 2005., Tim Burton, op. a.).

- Mi smo koristili 70 posto. Tražili su promjenu naslova predstave, što smo i napravili, a kad su vidjeli kratki video, zabranili su sve izvedbe, objavila je Matana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo