PONOVNO ZAJEDNO

VIDEO: EMOTIVNI DAN PUN PLAČA I SREĆE ZA 90 OBITELJI IZ DVIJU KOREJA Članovi nekih obitelji nisu se vidjeli i više od 60 godina

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 20.08.2018. u 13:55

 • Yonhap / REUTERS

   

  Oko 90 obitelji iz dviju Koreja okupile su se u ponedjeljak u Sjevernoj Koreji, plačući i grleći jedni druge nakon razdvojenosti koja je potrajala više od šest desetljeća, još od Korejskog rata (1950.-1953.).

  Kratka okupljanja, koja će potrajati tek 11 sati i prva su u posljednje tri godine, održavaju se u sjevernokorejskom turističkom odredištu Mount Kumgangu, nakon što su dvije Koreje obnovile razmjenu ove godine zahvaljujući suspendiranju sjevernokorejskih testiranja nuklearnih i raketnih programa.

   

  Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dogovorili su krug novih susreta tijekom prvog zajedničkog summita u travnju.

  Oko 330 osoba iz Sjeverne Koreje iz 89 obitelji, od kojih su brojni u invalidskim kolicima, susreli su se sa 185 rođaka iz Južne Koreje, ne skrivajući suze, sreću i nevjericu. Neki su se borili s prepoznavanjem svoje obitelji koju nisu vidjeli više od 60 godina.

  „Stričevi, moj duboki naklon”, rekla je Seo Soon-gyo (55), kada ju je 87-godišnji otac Seo Jin-ho upoznao s dvojicom svoje mlađe braće - Chan Ho-om i Won Ho-om.

   

   

   

  Kim Gyong Sil (72) i Gyong Yong (71), odjevene u svijetloljubičastu tradicionalnu haljinu hanbok, nervozno su gledale prema vratima prije nego što se pojavila njihova 99-godišnja majka Han Shin-ja. Nekoliko minuta nisu mogle izustiti ni riječi, glasno jadikujući i trljajući se po obrazima i rukama. „Kada sam pobjegla kući za vrijeme rata”, zaustila je Han, ali nije uspjela završiti misao jer je bila shrvana emocijama.

  Razdvojene obitelji žrtve su desetljećima duge političke napetosti susjednih zemalja, što je dodatno eskaliralo posljednjih godina nakon što je Pjongjang krenuo s jačanjem programa oružja.

  Više od 57 tisuća Sjevernokorejaca prijavilo se za kratko okupljanje obitelji koje nerijetko završi bolnim opraštanjima.

  Seul se godinama zalagao za redovne susrete razdvojenih obitelji, uključujući i video konferencije, ali su pokušaji bili neuspješni zbog krhkih odnosa s Pjongjangom.

  Najstariji Sjevernokorejac koji sudjeluje u najnovijem krugu okupljanja razdvojenih obitelji ima 101 godinu.

  Izdvajamo