BIZARAN FENOMEN

VIDEO: IZLAZE U PREDVEČERJE, A U ZORU SE GOSTE PLIJENOM 'Kiša paukova' prestravila građane: 'Vrisnuo sam kad mi je jedan upao u auto'

 
 Screenshot / YouTube

Ljeto na jugoistoku Brazila donijelo je visoke temperature i visoki postotak vlage u zraku, ali i pomalo zastrašujuću pojavu osmonožnih posjetitelja. Stanovnici ruralnog područja države Minas Gerais prijavili su ‘kišu paukova’, fenomen za koji stručnjaci kažu da za vrućeg i vlažnog vremena i nije toliko neobičan.

Na društvenim su mrežama podijelili fotografije i snimke koje prikazuju na stotine paukova kako 'vise s neba', piše Guardian.

João Pedro Martinelli Fonseca, koji je snimio jedan od najviše puta podijeljenih videa, putovao je s obitelji u posjet baki i djedu u mjesto Espírito Santo do Dourado, oko 250 kilometara udaljen od São Paula, kad je shvatio da je nebo prekriveno crnim točkicama.

Za lokalni je medij rekao da je bio ‘zapanjen i preplašen’, posebno kad mu je jedan pauk upao u automobil kroz otvoren prozor. Njegova baka Jercina Martinelli za druge je novine rekla:

- Bilo je još jako puno mreža i paukova na videu. Već smo to viđali, i to uvijek one dane kad je bilo iznimno vruće.

Isti je fenomen dospio na naslovnice svjetskih medija 2013. godine kad su stanovnici općine Santo Antônio da Platina na jugu države snimili kišu paukova oko telefonskih stupova.

Premda fenomen izgleda kao da paukovi padaju s neba, oni zapravo vise s jedne goleme mreže kako bi uhvatili plijen, objasnio je Adalberto dos Santos, profesor biologije na Sveučilištu Minas Gerais, specijaliziran za arahnologiju.

Vrsta parawixia bistriata je rijetko društveni pauk, a zajednička mreža koju pletu, je toliko nježna i sitna da je gotovo nevidljiva ljudskom oku. Tako se stvara iluzija da paukovi lebde u zraku ili padaju.

Tijekom dana pauci se izliježu u golemim okruglim formacijama, poput kugli, smještenim u biljkama, a u predvečerje izlaze kako bi stvorili veliku mrežu koja visi između drveća i grmlja, rekao je Dos Santos. Svaka mreža može biti četiri metra široka i tri metra debela. U zoru se goste uhvaćenim plijenom. To su najčešće mali insekti, a ponekad i male ptice. Potom se ponovno povlače u vegetaciju, dom na biljkama.

Pogled na nebo puno paukova može biti vrlo uznemirujuće, no dos Santos kaže da se ljudi nemaju čega bojati: otrov ove vrste posve je neštetan za ljude. Njihov ugriz može uzrokovati malo veću neugodu ili svrab kao od uboda mrava. Dos Santos objašnjava da ovom velikom mrežom pauci zapravo održavaju neku vrstu kontrole insekata poput muha i komaraca koji uglavnom izlaze kad padne temperatura, u predvečerje.

- Oni nam više koriste nego što nam štete - naglasio je.

Pogledajte i najezdu iz 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:22