PRAVI 'KAPITALAC'

VIDEO: JE LI OVAJ ČOVJEK LUDO HRABAR ILI SAMO LUD? Indijac rukama i štapom ulovio ogromnu, smrtonosnu kraljevsku kobru dugu pet metara!

 Screenshot: YouTube

Jedan muškarac iz Indije ulovio je gotovo pet metara dugu kraljevsku kobru oboružan samo drvenim štapom.

Snimka ludog poteza ovih dana se pojavila na YouTube-u, a u minutu dugom videu muškarac u kratkoj majci i s drvenim štapom hvata kobru koju je prvo ulovio za rep, a zatim prikliještio štapom prije nego ju je golim rukama uhvatio za glavu i ponosno podignuo iznad glave.

Potpuno je neshvatljivo zašto bi netko išao uznemiravati ovo veličanstveno stvorenje, a možemo se samo nadati da ni muškarac ni zmija nisu pretrpjeli ozljede zbog njegove "hrabrosti".

Kraljevska kobra najduža je i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti i za 15 minuta zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio njezinog "kolegu/icu". Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:14