RIJETKA SNIMKA

VIDEO: KAMERE SNIMILE FRAPANTAN SLUČAJ Ovaj raskalašeni majmun promatrao je ženku jelena, a zatim se odvažio na nevjerojatan čin...

 Screenshot: YouTube

Znanstvenici na japanskom otoku Yakushima snimili su prilično rijedak prizor pokušaja parenja između dvije prilično udaljene životinjske vrste. Jedan mužjak japanskog makakija (poznatog i kao "snježni majmun") pokušao se pariti sa ženkom sika jelena, što je bilo tek drugi puta da je kamerom snimljen seksualni odnos između dvije udaljene životinjske vrste, piše Guardian.

Ove dvije vrste inače žive u dosta prisnim, međusobno korisnim odnosima - jeleni jedu plodove koje majmuni bacaju s drveća, dok makakiji povremeno znaju "uloviti prijevoz" na njihovim leđima.

No, intimnost između dvije vrste kakvu je snimila kamera ipak predstavlja rijetkost, a cijeli je slučaj objavljen u časopisu Primates. Tamo se opisuje kako se mužjak japanskog makakija pokušao pariti s čak dvije ženke sika jelena. Jedna nije dobro prihvatila njegov naskok te ga je strgnula s leđa i pobjegla, dok je se druga naizgled nije previše bunila, nego je čak i nježno liznula desnu stranu svojeg trupa nakon što je pohotni majmun završio sa svojim "činom".

Znanstvenici su ovo neobično ponašanje objasnili seksualnom deprivacijom konkretnog makakija:

- On je nisko kotirao u hijerarhiji makakija, bio je dio marginalizirane skupine mužjaka i najvjerojatniji razlog za njegovo ponašanje je nedostatak partnerice za parenje - objasnila je Marie Pelé sa Sveučilišta u Strasbourgu za Guardian. Druge mogućnosti su da je majmun u pitanju tek učio kako se pariti ili naprosto nije prepoznao da je predmet njegove žudnje pripadnica druge vrste.

Jedini drugi potvrđeni slučaj seksualnog odnosa između dvije udaljene vrste je kad krznati tuljani seksualno napadaju kraljevske pingvine, prilikom čega je zabilježen slučaj u kojem je jadna ptica i ubijena nakon čina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:21