ŠOKANTNA SNIMKA

VIDEO: 'MOGAO JE DIJETE STAVITI I U KAVEZ S MEDVJEDIMA' Naši susjedi zgroženi Facebook objavom neodgovornog oca, mjesto radnje - autocesta!

 
 Screenshot / Facebook

Neki roditelji očito u svakoj sekundi žele ugoditi svojem djetetu pa čak i ako to znači da ga dovedu u opasnu situaciju.

O tome svjedoči i video snimljen na autocesti u Srbiji. Pri velikoj brzini otac u krilu drži kći staru oko godinu dana i dopušta joj da sama vrti volan. ‘Evo, vozi sama. Dobro je, dobro je, op, polako’, kaže joj, smijući se njenoj nesvjesnoj i opasnoj igri na otvorenoj cesti. Čini se da je njemu i supruzi, koja sve snima, situacija prilično zabavna.

Međutim, video je opravdano izazvao burnu raspravu na društvenim mrežama, no i dobio je zabrinjavajuću podršku.

Srpski Blic je zato kontaktirao Damira Okanovića, šefa Odbora za sigurnost prometa, koji je upozorio da se postupak ovog oca može usporediti sa stavljanjem djeteta u kavez s medvjedima:

‘Ovo je izuzetno opasno iz više razloga. Taj automobil ima zračni jastuk, koji se ispaljuje brzinom od 330 kilometara na sat direktno u tijelo putnika. On funkcionira samo ako je osoba vezana jer pojas zadržava tijelo dok se jastuk napuše i ispali, a onda polako počinje popuštati. Ovdje imamo slučaj da se u krilu oca nalazi dijete koje ima manje od tri godine. Čak bi i bezazleni sudar uz ispaljivanje jastuka gotovo sigurno usmrtio dijete na licu mjesta, tu u očevom krilu’, rekao je Okanović.

Dodao je da se postupci tako malog djeteta ne mogu predvidjeti te je djevojčica u sekundi mogla ispustiti volan, napraviti bilo kakav naglip okret ili nešto treće, te izazvati sudar ili slijetanje s ceste.

‘Na videu se vidi da se na cesti većom brzinom kreću mnoga vozila. Taj čovek nije ugrozio samo svoje dijete, već i druge sudionike u prometu. Treće, on uči svoje dijete da se u prometu ponaša opasno i nezakonito. Tako ponovno ugrožava i dijete i druge, jer će ono, poučeno ovakvim primjerima, sutra izrasti u neodgovornog vozača, potencijalno opasnog i za sebe, i za ostale’, rekao je za Blic i dodao:

‘Ja ne sumnjam da ovaj čovjek voli svoje dijete ništa manje nego što ja volim svoje. No, on nije svjestan opasnosti kojoj ga je izložio. Po novom zakonu, koji stupa na snagu od utorka, za ovakav prekršaj kazna je između 100.000 i 120.000 dinara, osam mjeseci zabrane upravljanja vozilom i 14 bodova. U ovom slučaju trebaju reagirati ne samo Ministarstvo unutrašnjih poslova, već i Centar za socijalni rad.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:45