SILA PRIRODE

VIDEO: NADREALNE SCENE NA HAVAJIMA Pogledajte kako lava polako proždire sve pred sobom, Mustang je nestao u nekoliko sekundi

 
 Screenshot / YouTube

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima već danima zadaje goleme probleme stanovnicima Velikog otoka. Nezaustavljiva sila već je progutala više od 30 domova, oko 2000 stanovnika je evakuirano, više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem, na otoku vlada izvanredno stanje.

Premda su agencije prenijele niz fotografija s Havaja, jedna je snimka privukla posebnu pažnju. Radi se o videu koji prikazuje kako lava polagano proždire napušteni Ford Mustang.

Gotovo nadrealne scene u videu u kojem lava prvo poput perca lomi veliku metalnu ogradu, prelazi na cestu i lagano se primiče Mustangu. Sve se čini beskrajno usporeno i kao da Mustang ima dovoljno vremena za izbjegavanje nesreće, no nitko nije u blizini da ga makne.

Američki mediji nisu imali puno više detalja o ovom videu, no na društvenim je mrežama svakako privukao pažnju. Više milijuna ljudi pogledalo je snimku.

Vulkan visok 1247 metara je u četvrtak počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo u petak oko 11 sati kad ga je pogodio onaj od 6,9 stupnjeva, no nitko nije stradao. Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a znanstvenici ističu kako je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16