POTHVAT ŽIVOTA

VIDEO Poput filma 'Nebesa': Avanturist će pokušati preletjeti Atlantik uz pomoć šarenih balona punjenih helijem

 YouTube

Jonathan Trappe je avanturist čiji je neobični hobi - letenje grozdovima balona s helijem. Do sada je već preletio La Manche, a nositelj je i Guinnessovih rekorda za najviši i najduži let grozdom balona.

Njegov let 2010. godine, kada je preletio od Velike Britanije do Belgije i postigao visinu od čak 6580 metara, učinio ga je svjetski poznatim. Javnost je prizor čovjeka koji leti uz pomoć velikog grozda šarenih balona na helij smjesta povezala s Pixarovim animiranim filmom ‘Nebesa’ (Up).

Sada se sprema za pothvat svog života: Preletjeti Atlantik.

Do sada je već petero njegovih prethodnika izgubilo život u pokušaju prelijetanja Atlantika grozdom balona, no Trappe vjeruje kako ga je njegovo dugogodišnje iskustvo pripremilo za taj izazov.

- Nisam se samo probudio jedan dan i pomislio ‘preletjet ću Atlantik’, svaki moj let bio je priprema za ovaj. Treniram već jako dugo vremena, rekao je Trappe.

Put preko Atlantika Trappe će pokušati odraditi koristeći čamac za spašavanje kao gondolu. U slučaju da će, iz bilo kojeg razloga, morati odustati od pokušaja prelijetanja Atlantika na pola puta, Trappe će osloboditi nekoliko balona, te pokušati sletjeti u more, gdje će u čamcu čekati spasitelje.

Trappe će krenuti iz Mainea u SAD-u, i pokušati letjeti u smjeru Pariza, no njegov će put uglavnom diktirati vjetrovi, i mogao bi sletjeti bilo gdje između Norveške i Sjeverne Afrike, ukoliko uspije preletjeti Atlantik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:57