REPTIL

VIDEO: 'UPOMOĆ, MONSTRUM MI JE U SPAVAĆOJ SOBI!' Žena prespavala cijelu noć pokraj enormne crne mambe, a da nije toga bila ni svjesna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.02.2017. u 20:24

Screesnhot: Facebook / Universal reptiles

Jedna žena iz južnoafričkog grada Durbana prije nekoliko dana probudila se pokraj prilično zastrašujućeg prizora. Naime, u njezinu spavaću sobu uvukla se velika crna mamba, po mišljenju mnogih stručnjaka najsmrtonosnija zmija na svijetu.

Srećom gospođa je reagirala prisebno i domah pozvala stručnjaka za zmije Jasona Arnolda s molbom da uhvati "crnu zmiju". Kad je Arnold došao na lice mjesta hvatanje zmije snimio je kamerom, a na Facebook stranicu "Universal reptiles" objavio je i kratki post s videom u kojem kaže:

- Očekivao sam da ću naći neotrovnu pjegastu zmiju (Philothamnus semivariegatus), ali sam zapravo našao prilično veliku crnu mambu. Žena je uočila otrovnicu kako leži pokraj ogledala i odmah je pobjegla iz sobe. Kad sam ja došao, našao sam zmiju na zaglavlju kreveta. Zastrašujuća stvar je to što je zmija cijelu vrijeme bila s njom u spavaćoj sobi i nije je ugrizla. To samo pokazuje da crne mambe nisu zle zmije kakvim im se često prikazuje - napisao je Arnold.

Crna mamba je zapravo fascinantna zmija, vitka otrovnica koja može narasti i preko 4 metra dužine (od otrovnih zmija duža je samo kraljevska kobra), iako je većina odraslih primjeraka velika oko tri metra. Živi na području Subsaharske Afrike, a poznata je kao najbrža kopnena zmija na svijetu koja se može kretati barem 11 km/h, ako li ne i više, na kraćim relacijama.

No, crna mamba je prije svega poznata po reputaciji najsmrtonosnije zmije na svijetu. Iako ni blizu nije odgovorna za najveći broj smrtnih slučajeva kod ljudi (tu titulu drži "indijska četvorka" - indijska kobra, obični krait, Russellova ljutica i pješčana efa koje godišnje ubiju do 45 000 ljudi, uglavnom zato što češće obitavaju u gusto naseljenim područjima), crna mamba posjeduje ubojitu kombinaciju snažnog neurotoksinskog otrova i veličine koja joj omogućuje da jednim ugrizom ubrizga i do 400 mg otrova, iako joj je prosjek oko 120 mg.

Budući da je njezin otrov među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je sramežljivi kopneni tajpan koji nije usmrtio ni jednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti), pretpostavlja se da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak i više od 30 njih. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njezin ugriz otrovan (dakle nema "suhih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protuotrov - štoviše, čak i s protuotrovom 14% osoba koja je ova zmija ugrizla na kraju ne prežive.

Kao da sve nabrojano nije dovoljno, crna mamba postaje iznimno agresivna, čak i neustrašiva ako se osjeti ugroženom, te je u stanju ugristi svoju žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da osobi naprosto više nema spasa pa smrt zbog zatajenja dišnih organa nastupi već za 15 minuta. Ljubitelji Tarantinovih filmova sjetit će se scene iz Kill Billa kada crna mamba, zmija, ne lik koji glumi Uma Thurman, tako dokrajči jednog od zlikovaca. Srećom, ta sudbina nije čekala i Južnoafrikanku koja je, ni ne znajući, s njom provela noć.

 

ELIPSO

Izdvajamo