KRVAVA CIJENA MODE

VIDEO: ZNATE LI ŠTO KUPUJETE? Ove su snimke dokaz da Kina izvozi rukavice i torbice izrađene od pseće kože

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.12.2014. u 23:57

PETA

Video koji je snimila Udruga za zaštitu životinja PETA prikazuje radnike u klaonici u Kini kako ubijaju pse palicom - ponekad je potrebno nekoliko jakih udaraca da onesvijeste životinju.

PETA-in istražitelj kaže kako je vidio radnike kako gule kožu sa živih pasa.

Udruga je posjetila tri klaonice i farme u središnjoj Kini tijekom godinu dana duge istrage o ubijanju pasa i proizvodnji predmeta od njihove kože. Jedan od radnika kazao je istražiteljima kako se u njihovoj klaonici nasmrt premlati i odere 100 do 200 pasa dnevno.

Iako je već naširoko poznato da se u Kini psi ubijaju te se njihovo meso prodaje restoranima kao delicija, ovo je prvi put da je proizvodnja pseće kože uhvaćena kamerama. U jezivoj reportaži koju je objavila PETA u pozadini se njišu psi obješeni na metalnim kukama.

- Mnogo preprodavača uvozi jeftinu kožu iz Kine, tko može znati jesu li te kožne rukavice ili torba napravljeni od pseće kože? - pita PETA-ina osnivačica Ingrid Newkirk.

- PETA poziva kupce diljem svijeta da zapamte teror koji psi i druge životinje proživljavaju - kaže Newkirk.

Novinska agencija Reuters koja je posjetila tamošnje tvornice potvrdila je da se od pseće kože izrađuju modni dodaci - radnici opranu kožu razvlače, a potom je suše na suncu.

- Postoje restorani u kojima je na menijima pseće meso, a postoje i ljudi koje to meso jedu. Postoji osoba koja na takvim mjestima skuplja pseću kožu, i to je rašireno po čitavoj zemlji - kazao je jedan proizvođač

Kineska udruga za proizvodnju kože odbila je dati intervju govoreći kako nemaju nikakvih saznanja o tome da se pseća koža koristi u proizvodnji kože.

Na opetovane upite nije odgovorio ni tamošnji ministar poljoprivrede.

Pseća koža je lošije kvalitete od kože ovaca ili krava, no također je puno jeftinija za izradu.

- Tvornice koje je PETA posjetila proizvode kožu za izvoz - govori Haleigh Chang, jedna od predstavnica organizacije.

- Jedan vlasnik kazao kako pseću kožu prodaju pod janjeću - kazala je, dodavši kako je zbog manjka transparentnosti teško procijeniti koliki je postotak pseće kože u prodaji u odnosu na ostalu.

Izdvajamo