'VANZEMALJAC'

ZAPREPASTILA JU RIBA KOJA IZGLEDA KAO DA NIJE S OVOG SVIJETA 'Imala je jako čudnu glavu. Nije se ni koprcala ni mrdala. Nalikovala je jegulji'

 
 Outback Boat Hire / FACEBOOK

Australsku ribičicu Teeju Hokin šokirala je riba "vanzemaljskog" izgleda koju je uhvatila dok je prošlog tjedna ribarila nedaleko od Nacionalnog parka Kakadu u australskoj saveznoj državi Sjeverni teritorij, piše Daily Mail.

"Imala je jako čudnu glavu, a tijelo joj je bilo poput onog u jegulje. Nije se ni koprcala ni mrdala. Ponašala se kao da je ošamućena, kao da se skriva. Mislila sam si, 'što je to?'", rekla je Hokin za ABC News.

Riba dugačka 15 centimetara naočigled nema oči te je smeđe-ružičaste boje. Stručnjak za identifikaciju riba Morgan Grant rekao je da je riječ o ribi iz porodice Oxudercidae, odnosno roda Amblyopinae.

"Ove se ribe mogu naći u slatkovodnim i blago slanim estuarijima te obalnim morskim vodama zapadnog Tihog i Indijskog oceana, a nekoliko se vrsta može naći i u vodama oko Australije", tvrdi Grant.

"Njihove su oči slabo razvijene te su često prekrivene kožom. To je zato što žive u mutnoj vodi i više se oslanjaju na dodir, a manje na vid. Uz to, imaju izuzetno oštre zube. Kada pronađu plijen, ne puštaju ga."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:52