JAVNO PONIŽENJE

ZBOG BEŠĆUTNE PODVALE OBJAVLJENE NA YOUTUBEU PRIJETI MU 15 MJESECI ZATVORA Prevario je gladnog beskućnika, bijesni su bili i njegovi obožavatelji

 
 Screenshot / YouTube

Vloger koji je prevario beskućnika i naveo ga da pojede keks Oreo ispunjen pastom za zube, osuđen je na 15 mjeseci zatvora. Španjolac Kanghua Ren, koji se proslavio podvalama koje objavljuje na YouTubeu, ‘povrijedio je moralni integritet i poštenje’ žrtve njegove podvale iz 2017., piše BBC.

Sud u Barceloni donio je osim toga odluku i da se njegov kanal ReSet mora ukloniti, a on sve do 2024. ne smije objaviti niti jedan video. Također, žrtvi mora platiti 20.000 eura (oko 150.000 kuna) odštete.

New York Times piše da Ren ipak vjerojatno neće provesti ni dana u zatvoru jer španjolski sudovi u pravilu mijenjaju zatvorske kazne kraće od dvije godine za osobe kojima je to prva kazna i koje nisu počinile nasilne zločine.

Španjolski su mediji beskućnika identificirali kao rumunjskog državljanina Gheorge L.-a koji je radio kao pastir prije nego što je doselio u Barcelonu. Sudski dokumenti dokazuju da je Ren zaradio oko dvije tisuće eura od reklama koje su se vrtjele na snimci ove konkretne podvale.

No, ovo nije izolirani i jedini slučaj. Ren je već prije izvodio vrlo okrutne šale, a pritom je birao ranjive žrtve.

Na snimci ove podvale može se vidjeti beskućnik kako povraća što je izazvalo i osudu internetske zajednice. Zbog brojnih kritika obrisao je video s kanala, a onda je ponovno pronašao beskućnika i ponudio mu 20 funti (oko 170 kuna) naknade. Nakon što se pojavila mogućnost tužbe, ponudio mu je 300 funti (oko 2.500 kuna) da ne pokrene proces.

YouTube drastično mijenja 'politiku' videa s djecom

YouTube drastično mijenja dijelove servisa zbog informacija koje su isplivale posljednjih mjeseci, a prema kojima preko preporuka za daljnje gledanje servis zapravo omogućuje pedofilima da lakše pronađu i sasvim bezazlene videozapise na kojima su djeca.

Promjene je potaknuo slučaj majke koja je otkrila da je bezazleni video njezine 10-godišnje kćeri koja se kupa u bazenu s prijateljicom, pogledalo gotovo pola milijuna ljudi na YouTubeu. Odmah joj je bilo jasno da nešto nije u redu, a broj pregleda ju je užasnuo.

Prvo su ograničili prikaz videa u sklopu ‘preporuka’ te izbacili one koji prikazuju ‘maloljetnike u riskantnim situacijama’. Također su onemogućili komentiranje gotovo svih videa u kojima su djeca. Prema najnovijim odredbama, djeca više neće smjeti prenositi ništa uživo ako nisu u pratnji punoljetne osobe, piše Variety.

Podsjetimo, kompanija ne dopušta mlađima od 13 godina da imaju svoje kanale i tvrde da ovu politiku provode striktno. Dobno ograničenje od 13 godina odnosi se i na Facebook, Instagram i većinu drugih servisa, no upravo su roditelji i obitelj prvi koji bi na taj način trebali zaštititi svoje dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06