PROMJENA SPOLA

Zbog ozljede joj propao nastup na OI, a onda je odlučila postati profesionalni boksač: Na prvi meč izašao s ožiljcima od uklanjanja dojki...

 
Patricio Manuel (lijevo) na aktualnoj slici s Twittera i na slici s Facebooka iz 2011. (desno)
 Twitter/Facebook

Patricio Manuel (33) postao je prvi 'transgender' muškarac u američkom profesionalnom boksu, debitiravši u subotnjem meču u super perolakoj kategoriji pobjedom protiv Huga Aguilara, javlja USA Today.

Manuel je bio peterostruki nacionalni amaterski šampion dok je još bio žena i konkurirao je za Olimpijske igre u Londonu 2012., ali se morao povući zbog ozljede ramena. To je bila sreća u nesreći, danas smatra. "Trebalo mi je da se to sve dogodi. Nisam znao hoću li moći nastupati, mislim da se to moralo dogoditi na ovaj način i zaista mi je drago da se sve odigralo ovako", komentirao je za američke medije.

Kad se ispostavilo da se više ne može nadati nastupu na Olimpijskim igrama, Manuel je započeo medicinsku proceduru promjene spola. S hormonskom terapijom počeo je 2014., a godinu dana kasnije podvrgnuo se operaciji i uklonio grudi.

No, i dalje se želio baviti boksom, ali se to pokazalo vrlo kompliciranim. Već pronalazak trenera koji bi bio spreman raditi s 'trans' boksačem bilo je blizu "nemoguće misije", a tu je bio i problem pronalaska protivnika koji bi pristali na borbu. Srećom, izazova se na koncu prihvatio trenerski veteran Vic Valenzuela, koji je zainteresirao boksačkog promotora Erica Gomeza iz Golden Boy Promotionsa da Manuelu pokuša pronaći suparnika za pravi meč.

Nisu željeli da to postane cirkuska atrakcija, već borba između dva muškarca. Manuel je za meč marljivo trenirao dvije godine, pri čemu je slomio palac i pretrpio razne ozlijede, ali nije odustao. Kada je kao muškarac izašao u subotu u ring Fantasy Springs Casina u Kaliforniji, na prsima su mu još uvijek bila vidljiva dva ožiljka od operacije promjene spola. Iako je inzistirao da se nigdje niti ne spomene činjenica da je prije bio žena, to se nije dogodilo: posve razumljivo, jer njegov profesionalni debi upravo zbog toga bio je povijesni događaj.

"Ovo je veće od boksa. Ovo je za sve sportove. Radi se o tome da nije bitno tko ste, iz koje ste zemlje, koje nacionalnosti. Uistinu nije važno. Ako ste dovoljno dobri da se natječete, bit ćete kadri da se natječete. Sve što trebate jest dobiti priliku. Ja sam sretan što sam dio toga. Pat je večeras dobio svoju šansu, i pobijedio on ili izgubio, u mojim očima je već uspio, rekao je promotor Gomez, prenosi USA Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:59