MITSKO BIĆE

ŽENA LISICA GLAVNA JE ATRAKCIJA U ZOOLOŠKOM 'Mudra je, pametna i proriče budućnost'

 Screenshot

Uz slonove i jelene u zoološkom vrtu u pakistanskom Karachiju, iza zavjesa jednog kaveza krije se biće na koje nećete naići u divljini.

To je dom Mumtaz Begum - mitskog bića, polu-lisice polu-žene - koje je atrakcija tog zoo-a već generacijama.

Žena lisica leži na specijalno dizajniranom krevetu i pozdravlja posjetitelje te ih oduševljava svojom mudrošću i pameću.

- Posjetitelji se uvijek razvesele, a to onda i mene čini sretnim. POstoji spona ljubavi između mene i njih. Život je kratak, treba ga provesti šireći osmijehe - kazalo je biće, koje također proriče budućnost, za Reuters.

Studenti dolaze do žene lisice s pitanjima o rezultatima ispita, a zabrinute majke pitaju o mogućnostima za udaju svojih kćeri.

- Osjećam se jako dobro. Popričao sam s njom i jako sam sretan - kazao je učenik Mohammad Osama nakon susreta s Mumtaz.

Starijim ljudima ovo biće doziva sjećanja iz dana kad su bili djeca.

- Vidio sam ju tijekom djetinjstva, prije 40 ili 45 godina. Mumtaz Mahal je stigla s cirkusom. Danas sam došao ovdje sa svojim unucima i zaista uživao. Više mi se sviđa nego prije, puno je bolja - kazao je Mohammad Ismail.

No mitsko biće nije niti lisica niti žena, naime, ispod marame u kavezu krije se 33-godišnji muškarac, Murad Ali.

Odijeva se u ženu s tijelom lisice i glumi po 12 sati na dan. Otac dvoje djece tu je ulogu naslijedio od svog oca koji je umro prije 16 godina.

Šef zoološkog vrta Mohammad Fahim Khan kazao je da je u stalnoj postavi zoo-a žena lisica ostala nakon što je nekoliko ljudi iz cirkusa prije 40 godina ponudilo da tu ostane kao atrakcija.

- Njezinu ulogu uvijek su igrali muškarci jer mogu bolje odgovoriti onima koji ih maltretiraju - kazao je Khan te dodao da su dosad svi izabrani da glume Mumtaz zbog svojih talenata, posebice po tome koliko narječja govore i koliko dobro glume.

- Žene i djeca posebice su zainteresirane za ovaj lik. Dolaze ovdje kako bi razgovarale s njom. To je umjetnost. On je glumac koji igra svoju ulogu i zabavlja ljude - objasnio je Khan.

Ulaznica u paviljon ne košta ni kunu, a ipak, show se isplati Aliju kao i njegovim pomagačima kojima žena lisica donosi dobru zaradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:46