ISTINA O POSLOVANJU

ZOOLOŠKI VRT IZ PAKLA IZAZVAO SABLAZAN JAVNOSTI U pet godina usmrćeno gotovo 500 životinja. Bez pravog razloga...

 Profimedia, Press Association

Sedam zdravih mladunaca lava starih samo pet dana uspavano je u zoološkom vrtu koji se pokazuje kao najgora noćna mora, gdje je samo u posljednjih pet godina uginulo ili usmrćeno gotovo 500 životinja.

Mladunci lava bili su dio ‘politike eutanazije’ u zoološkom vrtu South Lakes Safari Zoo u Cumbriji na sjeverozapadu Engleske, a usmrćeni su prošlo ljeto jer ‘za njih nisu imali dovoljno mjesta’.

U šokantnom izvještaju koji prenose britanski mediji navode se i slučajevi jaguara kojeg su usmrtili nakon što si je izgrizao vlastitu šapu, dva snježna leoparda čija su tijeka pronađena djelomice pojedena u nastambi, nosoroga kojeg je drugi nosorog nasmrt zdrobio i zdrobljeni majmun u već raspadnutom stanju, pronađena iza radijatora.

Izvještaj o smrtima i ozljedama udruge za zaštitu životinja ocijenile su kao najgori u posljednjih nekoliko desetljeća u Britaniji, te su pozvale na zatvaranje ‘zoološkog vrta smrti’. Sve ove činjenice isplivale su na vidjelo nakon što je 24-godišnju čuvaricu Sarah McClay ubio tigar dok mu je čistila nastambu 2013.

Prošli je tjedan gradska uprava prikupila svu dokumentaciju na temelju koje bi trebala odlučiti o zatvaranju ZOO-a, a aktivistica za zaštitu životinja, Maddie Taylor, rekla je da su ‘izvještaji najgori koje je vidjela u posljednjih 60 godina’ i da im se treba oduzeti dozvola za rad: ‘S inspektorima smo posjetili zoološki vrt i vidjeli jako visok postotak smrti životinja, životinje lošeg zdravlja te nesposobnost da se uopće zadovolje osnovne potrebe životinja koje im se nalaze na skrbi. Apeliramo na lokalne vlasti da poduzmu nešto i zatvore ovaj zoološki vrt.’

Kad su još u ožujku prošle godine počeli postavljati pitanja vodstvu ZOO-a, osnivač milijunaš David Gill pravdao se online da su sve odluke donesene u konzultaciji s veterinarskim stručnjacima, no dokumentacija dokazuje da je primjerice jedan tigar usmrćen po nalogu g. Gilla. Veterinar je samo dobio nalog za eutanaziju, bez argumenta i objašnjenja, s Gillovim potpisom.

Zoološki je vrt prošle godine kažnjen sa 450.000 funti (gotovo 4 milijuna kuna) kazne zbog zdravstvenih i sigurnosnih propusta koji su rezultirali smrću zaposlenice Sarah McClay. Gill je nakon toga razbjesnio njezinu obitelj optuživši nju za grešku.

Prema izvještajima, nikakva uprava, neuhranjenost i pothlađivanje najčešći su razlozi visoke smrtnosti životinja, kao i traume i ozljede nastale zbog premalih i prenapučenih nastambi. Navodi i da se čuvare i dalje dovodi u opasnost, a nedavno se jedan uputio u čićenje kaveza majmuna dok su oni još uvijek bili unutra.

Premda je još uvijek vlasnik vrta, Gillu više nije dozvoljeno uplitati se u bilo kakve odluke i vođenje ZOO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:51