HIT NA INTERNETU

FOTO: ZELENE, PROŠARANE ILI SMEĐE, KOJE BISTE ODABRALI? Slika banana izazvala podjele, no javila se stručnjakinja i presudila: 'Evo koje su najbolje'

 
 Profimedia, Alamy

Od zelene preko žute pa do smeđe nijanse, sve faze dozrijevanja banane su poželjne, no ukusi se razlikuju. Neki vole zrelije, a neki zelenije. Pravog odgovora nema, a to se najbolje vidi u raspravama na internetu.

Najnoviju je pokrenula objava stranice koja prodaje kuhinjska pomagala, a koja na profilu na Instagramu ima oko 2,3 milijuna obožavatelja i objavljuje uglavnom zdrave recepte, kvizove, zezancije…

Na slici, koja je postala hit na internetu, nalazi se 15 banana u različitim fazama dozrijevanja, od zelene do smeđe. ‘Koji broj je za vas savršena banana’, pitali su čitatelje i dobili na tisuće odgovora.

Većina ljudi odabrala je brojeve od 8 do 10, što bi značilo da su odabrali sredinu do zrelije varijante. Na slikama te banane više nemaju zelenu koru, no teks u dobile nekoliko smeđih mrljica. Naravno, u puno manjoj mjeri bilo je i onih koji preferiraju zelenije pa su odabrali brojeve 6 i 7, kao i onih koji vole mekanije banane pa je njihov odabir bio broj 11. Tek je nekolicina odabrala broj 2.

What's your choice? I would do between 5 and 6 #fitness_meals

A post shared by Fitness Meals (@fitness_meals) on

Nutricionistkinja i autorica više knjiga o zdravoj prehrani, Rhiannon Lambert, rekla je za Daily Mail da su banane najbolji izvor kalija, ali imaju i niz drugih hranjivih svojstava. Ipak, upozorava dijabetičare i osobe koje teško probavljaju voće da kod njih stadij zrelosti banane itekako može značiti razliku.

‘Banane su voće koje neki možda neće moći jesti u izobilju, primjerice dijabetičari, zbog visokog udjela šećera. Istraživanje je pokazalo da kod zelenih banana škrob čini od 80 do 90 posto udjela u ugljikohidratima, a kako dozrijeva, odnosno truli povećava se udio šećera. Zato se ljudima koji boluju od dijabetesa preporučuju zelenije banane, kako skok šećera u krvi ne bi bio prevelik’, rekla je.

No, što se tiče prosječne osobe, zrelija se banana lakše probavlja. ‘Kad se škrob pretvori u šećer, banana sazrijeva, a istraživanja su pokazala da se žuće i zrelije banane lakše i brže probavljaju’, dodaje.

Brojevi od 1 do 5 smatraju se još zelenim voćem i trebalo bi ih ostaviti da još malo stoje na sobnoj temperaturi. Ako niste ljubitelj mekanih banana,one pod brojevima 12 do 15 možete bez grižnje savjesti koristiti u kuhanju, za kolače i slično.

Lambert je ljubiteljima banana savjetovala da jedu one banane koje im imaju najbolji okus. Previše zrele trebali bi izbjegavati dijabetičari, a one zelenije osobe koje ih teže probavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:37