'MUZEJ ODVRATNE HRANE'

FOTOGALERIJA: OTVORENA JEDNA OD NAJČUDNIJIH IZLOŽBA NA SVIJETU Pogledajte koja su jela proglašena najodvratnijima na svijetu!

Anja Barte Telin / MUZEJ ODVRATNE HRANE

 

U švedskom je gradu Malmöu u srijedu otvorena izložba "Muzej odvratne hrane". Posjetitelji muzeja, odnosno izložbe moći će pomirisati i isprobati odvratne delikatese iz cijelog svijeta. Tako se među muzejskim eksponatima između ostalih nalaze i frape od žabe iz Perua, sardinijski pecorino sir s ličinkama sirnih mušica, smrdljiva voćka Durian iz Tajlanda te zloglasna pokvarena haringa iz Švedske.

Anja Barte Telin / MUZEJ ODVRATNE HRANE
 

Autori izložbe kažu da su eksponate birali na temelju tri kriterija - hrana mora biti dostupna i povijesno važna, većina je ljudi mora smatrati odvratnom i mora biti zanimljiva te zabavna.

"Znatiželjni ljubitelji hrane prepoznali su Malmö, inače gastronomski glavni grad Švedske. Nova će im izložba ponuditi još jednu gastronomsku atrakciju", rekla je Karin Tingstedt iz Turističke zajednice grada Malmöa.

Izložba broji 80 "odvratnih" eksponata i premda je većinom riječ o pravim jelima, neki su eksponati reprodukcije dok se posjetiteljima o trećima mogu informirati kroz projekcije videa. Većina prave hrane se može pomirisati, a neki se eksponati mogu čak i probati.

U fotogaleriji pogledajte neke od eksponata. Oni slabijeg želuca neka se smatraju upozorenima:

 

"Poseban smo dio posvetili smrdljivim sirevima, među kojima je najsmrdljiviji Vieux Boulogne iz Francuske", pojašnjava Andreas Ahrens, direktor muzeja Slagthuset MMX u čijim se prostorima izlaže "Muzej odvratne hrane".

"Muzej odvratne hrane" drugi je projekt kustosa, psihologa i istraživača Samuela Westa, autora slavne izložbe "Muzej neuspjeha" koja je otvorena 2017. godine. Direktor muzeja Ahrens, inače ekonomist, kaže da hrana nije samo izvor života već da je i izvor fascinacije.

"'Muzej odvratne hrane' je autentičan. Pokazujemo pravu hranu koja se može pomirisati i probati. Izložba je edukativna i zabavna. Je li odvratnije jesti zamorca ili svinju? Je li to zapravo uopće bitno? Mi Muzejem želimo promijeniti percepciju hrane koja se etiketira kao odvratna", rekao je Samuel West povodom otvorenja.

West kaže da mu je ideja za "Muzej odvratne hrane" pala na pamet dok je razmišljao o, prema njegovom mišljenju, neodrživom načinu proizvodnje mesa. "Moramo početi razmišljati o alternativama. Međutim, mnogi se ljudi užasavaju konzumacije insekata i laboratorijski uzgojenog mesa. Ako možemo promijeniti stajalište prema nominalno odvratnoj hrani, možda ćemo se uspjeti prijeći na konzumaciju održivih izvora proteina". pojasnio je.

Ahrens kaže da su mu najdraži eksponati balut, djelomično razvijeni pačji fetusi skuhani u jajetu koji se jedu ravno iz ljuske te Casu marzu, sardinijski pecorino inficiran s ličinkama sirnim mušicama. "Ličinke mogu skočiti i do 15 centimetara u zrak pa ovaj sir morate jesti žmirećki", rekao je. "Meni su najdraži islandski morski pas koji miriši poput kombinacije smrti i amonijaka te škotski specijalitet haggis, koji se pravi od ovčjeg srca, jetre i pluća", nadovezao se West.

Anja Barte Telin / MUZEJ ODVRATNE HRANE
 

Izložba "Muzej odvratne hrane" bit će otvorena od 31. listopada do 27. siječnja 2019. godine. Posjetitelji će u muzeju Slagthuset MMX probati konvencionalnu hranu, a vodstvo muzeja obećava da nije "odvratna". Odrasli će ulaz na izložbu platiti 18 eura, dok će studenti i umirovljenici ulaz platiti 14 eura. Djeca ne plaćaju ulaz ako su u pratnji odrasle osobe.

Izdvajamo