MACRON ISKRENO

FRANCUSKI PREDSJEDNIK 'Razgovori s američkim kolegom Trumpom su poput kobasica...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.06.2018. u 11:06

French President Emmanuel Macron toasts U.S. President Donald Trump during a State Dinner at the White House in Washington, U.S. April 24, 2018. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da su njegovi telefonski razgovori s američkim kolegom Donaldom Trumpom i drugim svjetskim čelnicima kao kobasice - bolje je ne znati što je unutra.

Macrona su tijekom konferencije za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom pitali o izvješću CNN-a po kojem je telefonski razgovor prošlog tjedna između njega i Trumpa bio "grozan".

Parafrazirajući pruskog državnika Otta von Bismarcka, Macron je objasnio zašto se suzdržava od komentara svojih razgovara s drugim svjetskim vođama. "Kao što je Bismark govorio, ako objasnimo ljudima kako se rade kobasice, teško da će ih nastaviti jesti", rekao je novinarima.

Kratka izjava Elizejske palače o prošlotjednom razgovoru Macrona i Trumpa kaže da je Macron nazvao Trumpovu odluku da uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz savezničkih zemalja "nezakonitom i pogrešnom".

Kraće priopćenje Bijele kuće kaže da se razgovor fokusirao na trgovinu i imigracije.

Za razliku od njegovog prethodnika Francois Hollandea, Macron voli sedmu silu držati na pristojnoj udaljenosti.

"Ovdje u Parizu ne komentiramo kako su stvari išle ili koliko su tople, hladne, ili grozne. Samo idemo dalje i radimo", kazao je.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo