JAKOB GRUBIŠAK

ISPOVIJEST NAJMLAĐE ZVIJEZDE 'VOICEA' Curice poludjele za Zagrepčaninom nakon što je otpjevao veliki rock hit, on priznao: 'Obožavam Šabana Šaulića!'

 
Jakob Grubišak
 Dario Njavro / HRT

Najmlađeg, 19-godišnjeg kandidata HTV-ovog showa "The Voice", koji oduševljava publiku iz tjedna u tjedan svojim izvedbama, gledatelji su mahom doživjeli kao samozatajnog, fizički krhkog mladića moćnoga glasa, piše Slobodna Dalmacija.

Jakob Grubišak pojavi se na sceni, fokusirano odradi svoje (otpjeva stvar u maniri zrelog vokalista) i plaho se, gotovo sramežljivo smiješi, čak i u trenucima kada mu mentor ili gledatelji daju do znanja kako ostaje u nadmetanju.

Nema euforije, ali je zadovoljan, jer mu glavom prolazi misao kako je još jedna dionica puta prevaljena i kako je napravio sjajan potez prijavivši se u “The Voice”.

Odavno je, priznaje nam, čekao priliku u kojoj će predstaviti ono što je godinama brusio...

- Kako god da završi ova priča s “Voiceom” mislim da, sa svime do sada, mogu biti zadovoljan. Neću reći da mi se posrećilo, jer sam se dosta trudio oko svega ovoga. Nekako je, do “The Voicea”, uvijek ispadalo da sviram bez nekakvog cilja, nije bilo rezultata dok nisam došao na televiziju. Naravno da je mom angažmanu u showu prethodila temeljita priprema, pa je sve to što sam odradio ranije dosta bitno za ovo što se događa sada.

Ta mi je priprema ulijevala nadu da će moj trud biti prepoznat i da ću se predstaviti na visokoj razini. Nije ovo meni došlo preko noći... - priča kandidat iz tima Ivana Dečaka, inače student fizioterapije, pojašnjavajući kako je, dok je bio mlađi, stjecao iskustvo na lokalnim vokalnim nadmetanjima, trudio se što više svirati bilo gdje, gažirao po kafićima izvodeći obrade... ("tada još nisam znao da sam sposoban pisati i vlastite pjesme").

Dečko iz zagrebačkog centra svira gitaru i klavir, završio je osnovnu glazbenu školu u kojoj je na završnom ispitu otkrio vokalni talent, piše Slobodna Dalmacija.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Svi su toliko bili oduševljeni njegovim pjevačkim sposobnostima da su mu rekli kako bi se i u budućnosti trebao baviti pjevanjem. Pop i country njegovi su glazbeni stilovi, a rado, poput većine svojih vršnjaka, sluša i folk glazbu.

- Nisam stilski ograničen... Zapravo to ne volim. Kad netko voli samo mali dio glazbe, to mi baš nije indikator da u potpunosti uživa u njoj - smatra Jakob, bez zadrške otkrivajući tko mu je top narodnjak.

- Obožavam Šabana Šaulića, njegovu glazbu kao predstavnika folk scene baš najviše volim. Ima ih još, ali on mi prvi pada na pamet - ističe talentirani Zagrepčanin.

Adut za polufinale

Jakob voli odlaziti na koncerte, a najviše su ga se dojmili oni sastava One Republic i još jednog dragog mu izvođača Eda Sheerana čiju će pjesmu izvoditi u polufinalu "The Voicea" sljedeće subote.

Izvedbu će dotjerivati na svakodnevnim probama, koje su u ovoj fazi showa intenzivnije nego u početku nadmetanja. Na tu je radnu temperaturu, uostalom, samoga sebe odavno navikao.

- Vjerujem da svatko tko zna da se u životu želi baviti glazbom, prione vježbanju. I stalno brusi taj svoj talent kako bi, kad dođe neka prilika, bio spreman. Tako sam se barem ja ponašao. Cijelo vrijeme radim na ovome – veli Jakob napominjući kako se danas, sutra žanrovski vidi u power popu s primjesama soula i još nekih stilova.

" frameborder="0" allowfullscreen>

- Rado bi se izrazio i kao kantautor, ali mislim da mi bolje ide pisanje glazbe od teksta. Volio bih sudjelovati u nastajanju pjesme, možda je u suradnji s nekim i napisati.

Vinko je najbolji

No, sad sam fokusiran na "The Voice", ali definitivno će biti nešto od toga u budućnosti – govori Zagrepčanin čiji je favorit broj jedan u showu 25-godišnji Čapljinac Vinko Ćemeraš.

- Imam ih zapravo dva, druga je Bernarda. Vinkov glas mi je jedan od najboljih na ovim prostorima, možda čak i najbolji. Isto mislim za Bernardu – tako o konkurenciji zbori Jakob.

Bez obzira što studira fizioterapiju, glazba mu je, naglašava, prioritet.

- Fokus mi je na onome što volim, jer nema smisla protraćiti život radeći nešto što ne voliš. Ne bih, na kraju života, mogao pogledati samome sebi u oči i reći da sam zadovoljan sobom, a da nisam ostao u glazbi. Već odavno to znam – kaže Jakob Grubišak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:02