BIZARNO

KAKO JE FONTANA U ŠIBENIKU POSTALA PITAR – OLEANDER UMJESTO VODOSKOKA 'Fontana nikad nije ni napravljena kako spada, voda se prelijevala...'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

I dok Milan Bandić na svakom kantunu Zagreba gradi fontane i vodoskoke, u Šibeniku je gradska vlast odlučila zatrpati postojeću. Naime, djelatnici šibenskog Komunalnog poduzeća Zeleni Grad su fontanu na starom pazaru u središtu Šibenika natrpali zemljom, pa je tako ova fontana u blizini zgrade Kazališta zapravo pretvorena u veliki pitar.

-Prema zamislima naših hortikulturnih inžinjera, u bivšoj fontani smo zasadili oleander. Taj oleander stajao je u pitaru s druge strane Kazališta, a sad smo ga premjestili na ovu poziciju – kazao nam je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada. Ljubičić napominje da je ova fontana izgrađena s tehničkog pogreškom kada se prije deset godina obnovio kompletan trg i šetnica na 'starom pazaru'.

Fontana na Starom pazaru i Šibeniku
Niksa Stipanicev / CROPIX

Sibenik, 171118. Fontana na Starom Pazaru koja godinama nije bila u funkciji pretvorena je zardinjeru u kojoj je posadjeno stablo oleandera. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

-Fontana nije napravljena kako spada. Voda iz mlaznica stalno se prelijevala preko rubova fontane po trgu. Za zimskih dana i temperatura ispod ništice, taj prostor pretvarao se u klizalište i postajao bi pogibeljan za prolaznike. Uz to, u fontanu se bacao raznorazni otpad, te je ona pretvorena u deponij smeća. Građani su nam se stalno žalili na ovaj problem i problem zaleđenog pločnika tijekom zime, pa smo odlučili to riješiti pretvaranjem fontane u mali hortikulturni otok – objasnio nam je ovaj bizaran potez Novica Ljubičić, direktor šibenskih komunalaca.

Naravno, da nitko od projektanata ili izvođača radova ove fontane nije odgovarao što je napravljena kao roba s greškom i da nije bila funkcionalna na pravi način od prvog dana. Gradska vlast i komunalci nisu se ni potrudili popraviti tehničke nedostatke fontane, jer najlakše je bilo zatrpati je zemljom i pretvoriti u pitar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:53