DIJASPORA

KAKO U IRSKOJ NA HRVATSKI NAČIN UZETI 'BOLOVANJE' ZA BOŽIĆ 'Najedi se sirovih krumpira, a još je bolje reći da imaš rotu i se*eš kao galeb'

 tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

U Facebook grupi 'Idemo u Irsku' među našim iseljenicima povela se zanimljiva rasprava o bolovanju nakon što je jedan mladić rekao da bi ga htio uzeti, ni manje ni više nego - za Božić.

"Znam da nije plaćen, ali zanima me koliko je teško dobiti sick leave ako nisi baš nešto bolestan?", pitao je.

"Pa jesi li bolestan ili nisi bolestan?... Ne bih ti znao reći, ali ako se hoćeš razboliti na koji dan, najedi se sirovih krumpira", savjetovao ga je jedan muškarac.

Drugi mu je rekao da je dobar izgovor bol u leđima. "Pao si pa te bole rebra, glavobolja koja ne prolazi, itd."

Još jedan as iz rukava je - rota virus.

"Kažeš da se*eš kao galeb. Simptomi traju do 10 dana. To bi ti moglo proći. Još ako nadodaš da svi ukućani pate od istog...".

Ako nisi bolestan, a želiš bolovanje. za tebe ima lijeka - otkaz

Neki su mu rekli da će biti sumnjiv ako bude 'bolestan' baš oko praznika.

Bilo je i onih kojima je digao živac.

"Tome što ti pričaš služi GODIŠNJI ODMOR. Sick leave u prijevodu znači: "izostanak zbog BOLESTI".

Ako ti je ovo gore jasno ali i dalje pitaš, onda, iako nisi bolestan, ima lijeka - otkaz.

Pa budi koliko želiš off. A posao uzme netko tko ga želi radit i fokusira se na to a ne na "kako bit pametan i zajebat sistem" bez obzira što time nabija stres ostatku kolega, stvara problem poslodavcu itd. Ako ti se ovo što sam napisao čini strano, znaj da je takvo razmišljanje jedan od razloga zašto je Irska - Irska a ne kao regija odakle si otišao.

Za potpuni doživljaj pitaj nekog prijatelja Njemca za savjet u ovoj situaciji. Obrati pažnju na to kako će te pogledat nakon i imaj na umu da je vjerojatno izgubio dobar dio poštovanja prema tebi u tom trenutku", napisao mu je muškarac ljutito, a još ih je nekoliko ustvrdilo da su zato i otišli iz Hrvatske.

"Jedan u moru problema zbog kojih sam otišao je ovakav soj ljudi i oni kojima je to ok. Bolestan, pa mu i prijatelj bolestan....Ordinacija zatvorena jer je doktorica bolesna - Gdje je zamjena ? - Na poslovnom putu... Nego, ekipa... Jeste vi u Irskoj ili u Hrvatskoj??"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:03