SRAMOTAN PRIZOR

'OVO JE NAJJADNIJE BOŽIĆNO DRVO U POVIJESTI, PA STABLO JE POLUMRTVO!' Rimski 'Šugavko' postao predmet sprdnje u Italiji, slučaj će završiti na sudu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 20.12.2017. u 08:35

 • REUTERS

   

  Slučaj neuglednog rimskog božićnog drvca dobit će sudski epilog jer je koordinacija udruga za zaštitu potrošača od suda nadležnog za javnu potrošnju zatražila istragu o možebitnom rasipanju gradskog novca na božićnu dekoraciju koja je razočarala Rimljane.

  Sporno božićno stablo je 21 metara visoka smreka dopremljena u Rim s Dolomita koja je odmah izazvala val kritika jer izgleda jadno, naročito u usporedbi s blještavim i raskošnim drvcima postavljenim u Milanu, vječnom suparniku Vječnom Gradu.

  Udruge u svojoj prijavi revizorskom sudu, nadležnom za trošenje sredstava iz javnih proračuna, traže otvaranje istrage kako bi se utvrdilo je li nabavkom ovakvog "gotovo mrtvog" stabla načinjena šteta proračunu, odnosno jesu li sredstva bačena na štetu drugih usluga i potreba javnosti.

  Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 eura, bez javnog natječaja, a to je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.

  Udruge potrošača su osim istrage zatražile i uklanjanje "očito mrtve  smreke koja je sramotan prizor za građane i turiste" s trga u središtu Rima.

  Gradsko božićno drvce postavljeno na rimskoj Piazzi Veneziji, Rimljani uspoređuju sa četkom za čišćenje zahoda i prozvali su ga "Šugavko".

  Rimski "Šugavko" predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj Twitter račun ukrašen porukama "imam više pratitelja nego grančica".

  REUTERS

  REUTERS
   

  Izdvajamo