HRVATSKI REKORD

STRAŠAN PODVIG HRVATSKOG SPORTSKOG KOMENTATORA Sam samcat prenosio sedam utakmica istovremeno: 'Nakon 90 minuta izgledao sam kao da sam bio u sauni'

Sportski komentator Zoran Grgić govori o svojem velikom prijenosu
 Reuters / REUTERS

Zorane, čestitam, oborio si hrvatski rekord u simultanom prijenosu utakmica. Prošlog vikenda u multiprijenosu na Sportklubu komentirao si sam samcat sedam utakmica Primere koje su se igrale u isto vrijeme. Je li bilo planirano da sam radiš te prijenose?

- Hvala na čestitkama. Moram priznati da nije bio u planu taj multiprijenos, s obzirom na to da je to prvi put da se Primera na ovakav način prati na Sportklubu, kada utakmice počinju u isto vrijeme. Nekoliko dana prije odredili su da prenosim taj multiprijenos jer sam specijaliziran za španjolsku Primeru. Bio je to veliki izazov, ali sam ga prihvatio s veseljem.

Kada si to doznao i što si tada pomislio?

- To je bilo, kao prvo, veliko priznanje i čast. Obožavam sport i san je svakog komentatora da se okuša u nečemu što još nije imao priliku raditi. Budući da se nije znalo kakav je koncept prijenosa, osim da će se prenositi sve utakmice u realnom vremenu, morao sam se dobro pripremiti na eventualna iznenađenja. No, ovakvi prijenosi prvo iziskuju odlično poznavanje materije i moć improvizacije uz neophodno znanje. Prevrtio sam taj prijenos nekoliko puta u glavi i postavio se u ulogu režisera.

Gledao sam taj multiprijenos i mogu ti reći da si se fantastično snašao dok te španjolski redatelj bacao sa stadiona na stadion. Jesi li imao šalabahtere ili si radio iz glave?

- Prijenos je, iskreno, bio zahtjevan. Svakih nekoliko minuta, pa i prije, slika je išla sa stadiona na stadion, kada i nisu padali golovi. To je bila do tada neviđena dinamika prijenosa, uz napomenu da nikakvih podataka nisam imao koje će utakmice biti uključivane u prijenos i kada, jasno osim kada su padali golovi. Gotovo sve sam odradio iz glave uz malo pomoći s interneta. Sve igrače, trenere, stadione znam napamet i kada bi se slika pojavila, znao sam koji je stadion, igrač i slično u kadru. Međutim, valjalo je to i verbalno prenijeti gledateljima, a to je najteži posao.

Što je za tebe najvažnije u prijenosu?

- Za prijenos utakmice najvažnija je priprema, koncentracija, poznavanje pravila, elokventnost i prepoznavanje bitnog. Prijenos ima amplituda i valja točno znati kada što reći, pratiti igru i probati biti nenametljiv. Dinamika je izuzetno važna, ne može se prijenos raditi u jednom tonalitetu. Nije lako biti u kabini i 90 minuta biti koncentriran.

Kada ti je bilo najteže u ovom multiprijenosu i kako si izgledao nakon njega?

- Najteže je bilo prvih petnaestak minuta, dok se ne opustiš, vidiš kako će to izgledati i moram priznati da je kasnije lakše. Ipak, ovo je nešto najzahtjevnije što sam odradio u zadnjih sedam godina. Nakon utakmice sam doslovno izgledao kada da sam bio u sauni, vjerojatno s kojim kilogramom manje! Ali bio sam sretan što sam radio nešto spektakularno.

Koji su sve mali rituali sportskih komentatora koje gledatelji ne vide?

- Pa svatko ima nešto, ili iste slušalice, istu stolicu i uglavnom se razgovara ispred kabina prije početka utakmice. Svatko nekome ima dati neku sugestiju, neki podatak, i u tom dijelu mi komentatori djelujemo timski. Mi na Sportklubu istinski smo prijatelji i nesebično pomažemo jedni drugima.

Znači ne pijete jaja za duboki glas ili kakav drugi napitak kako se pričalo za legendarnog Borisa Mutića?

-Ha ha. Ne. Barem koliko ja znam! Na vokal možeš djelovati samo tako da ga ne potrošiš previše. Najveća su opasnost eventualne prehlade, ali srećom toga je malo.

Koliko dugo radiš prijenose, što si radio prije, može li se od toga živjeti?

- Utakmice prenosim od 2010. godine. Relativno kasno sam počeo, ali sam presretan što radim ono što najviše volim. Prije sam se bavio nekim sasvim drugim poslovima nevezano uz medije, radio sam u banci i u državnoj upravi. Imam iskustava kao voditelj na radiju, tamo se “isteše” elokvencija, komunikativnost koja je dobrodošla za ovaj posao. Inače sam i glasnogovornik po zvanju, ali time se nisam ozbiljno bavio. Zadovoljan sam jer radim što volim i zarađujem od toga. Ovaj posao je ono što sam sanjao i maštao o tome kao klinac.

Tko su bili tvoji uzori kada su počinjao, koga danas cijeniš u branši?

- Kao klinac pratio sam sport od malih nogu i naravno da sam upijao svaku riječ od Bože Sušeca, Slavka Cvitkovića, kojeg sam usput upoznao osobno na Sportklubu. Nisam ni slutio da ću sada biti kolega sa Željkom Velom, čije sam legendarne utakmice s poznatim sukomentatorom pratio s užitkom, pa s Nevenom Cvijanovićem i ostalima. Vjerojatno ću nekoga ispustiti, ali mi imamo jako puno vrsnih komentatora.

Komentiranje kojeg sportskog događaja bi bila tvoja kruna karijere?

- Već sutra imamo novi multiprijenos, koji ćemo ovaj put raditi kolega Hodoba i ja. Mislim da će to donijeti dodatnu kvalitetu prijenosa jer će biti lakše sve pratiti i pohvatati, s obzirom na to da je i on Primera freek! Budući da prenosimo utakmice iz studija, volio bih jednom prenositi utakmicu između Barcelone i Reala s Camp Noe! Dakle, uživo s mjesta događanja, što mi se dosad nije dogodilo. No, znam da je to pomalo nerealno pa se veselim i ovim našim studijskim prijenosima na Sportklubu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:02