JEDINSTVEN SLUČAJ

TKO JE ELIZABETH SWANEY, 'NAJGORA SKIJAŠICA NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA'? Tijekom natjecanja nije izvela niti jedan trik, čak ni u kvalifikacijama

 
Elizabeth Marian Swaney
 Issei Kato / REUTERS

Svi oni koji Zimske olimpijske igre gledaju i potajno misle - "ma mogao bih ja to..." - dobili su svoju junakinju u liku Elizabeth Swaney (33), američke skijašice koja u Pjongčangu skija pod mađarskom zastavom, piše The Independent.

Skijašica se na natjecanju koje se održalo u ponedjeljak plasirala na posljednje mjesto, međutim način na koji je taj uspjeh ostvarila urezao se u pamćenje svih onih koji su imali čast vidjeti taj jedinstven nastup.

Naime, Swaney nije završila zadnja jer je bila neuspješna u izvođenju trikova. Plasirala se na posljednje mjesto jer nije izvela nijedan trik. Čak štoviše, nije niti pokušala.

Skijašica se uz minimalni trud i minimalno odvajanje od polucijevi spustila od starta do cilja i to je bilo to. Publika je bila zabezeknuta, a redatelj je prilikom rekapitulacije njezinog nastupa jedva imao što pokazati.

Mnogi su se pitali je li prava Swaney oteta i zamijenjena s dvojnicom koja o skijanju ne zna ništa, međutim vrlo se brzo otkrilo da je skijašica koja se poput početnice spustila niz polucijev uistinu Swaney.

Međutim, ako ne zna skijati, kako je uspjela doći na Olimpijske igre, mjesto gdje se snage odmjeravaju najboljih među najboljima? (ova izjava inače stoji, međutim to u slučaju Igara u Pjongčangu nije istina jer se u turniru hokeja na ledu ne natječu profesionalci iz kanadsko-američke lige NHL, op.a.).

Freestyle Skiing - Pyeongchang 2018 Winter Olympics - Women's Ski Halfpipe Qualifications - Phoenix Snow Park - Pyeongchang, South Korea - February 19, 2018 - Elizabeth Marian Swaney from Hungary reacts. REUTERS/Mike Blake
Mike Blake / REUTERS
Elizabeth Marian Swaney

Swaney je do igara došla manipuliranjem sustava. Naime kako bi se skijašica u polucijevi kvalificirala za Olimpijske igre, mora se određeni broj puta plasirati među prvih 30 na utrkama Svjetskog kupa. Swaney je to uspjela napraviti 13 puta jer se pojavila na natjecanjima gdje je bilo manje od 30 natjecateljica. Kao ni u Pjongčangu, nije morala izvesti niti jedan trik da bi to uspjela.

Stoga, nakon što se dogegala do posljednjeg mjesta na natjecanju u ponedjeljak, društveni su mediji dobili novu zvijezdu.

"Elizabeth Swaney je iskoristila rupu u pravilima kako bi dospjela na Olimpijske igre. Njezin je nastup jedan od zanimljivijih koji ćete vidjeti na Igrama", napisali su iz NBC-a.

"Elizabeth Swaney, regruterka u Thumbtacku, izigrala je sustav i postala članica mađarskog olimpijskog tima. Nakon toga je izvela onakvu utkru. Umirem", našalio se Ryan Mac.

"Svaki doskok joj je bio savršen", dodao je Robert Hackney. "Volim ovu strategiju - samo završi utrku. Pusti druge da padnu i plasiraju se posljednji. Odajem joj počast što je uopće uskočila u polucijev", odgovorili su mu iz Busted Coveragea.

"Moj cilj: Imati iracionalno samopouzdanje Elizabeth Swaney nakon najgore izvedbe u povijesti Olimpijskih", rekao je Ben Holcomb.

"Najgora. Olimpijka. Ikad. VOLIM TE Elizabeth Swaney", zaključila je @poniesandsodies na Twitteru.

Swaney je prije dolaska u Pjongčang rekla da se nada da će kao prva Mađarica koja će se natjecati u skijanju u polucijevi inspirirati sljedeću generaciju da se uhvati skijanja. "Možda sam ja most za one koji se žele početi baviti skijanjem slobodnim stilom. Željela sam pokazati ljudima da se svatko može baviti skijanjem", rekla je Swaney.

No, Swaney bi mogla biti prvi i zadnja koja je iskoristila ovu rupu u pravilima da bi se kvalificirala za neko veliko natjecanje. Sutkinja Međunarodne skijaške federacije Steele Spence rekla je da će se trenutna pravila za kvalificiranje promijeniti.

"U polucijevi se ne natječe puno djevojaka, a ona je prisustvovala svim utrkama. Nekoliko puta čak ni nije bila zadnja jer su neke djevojke pale. Promijenit ćemo kvote za Svjetski kup i način na koji se kvalificira za Olimpijske igre", rekla je Spence.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:18