POSEBAN STIL ŽIVOTA

UPOZNAJTE NAJLJEPŠE DOMAĆE PIN UP DJEVOJKE 'Ovako žena može na fini način pokazati svoj seksepil, ovo je postao naš stil i smjer života!'

Zagrepčanka Greta Gardner, Riječanka Kate De Mon i Mariborčanka Miss Stacey neke su od zvijezda kalendara za 2019.
Miss siječnja Kate De Mon

Elegantna frizura s “victory uvojcima” ili jako kratkim šiškama u stilu Bettie Page. Uz to obvezno ruž fatalne crvene boje i tuš na trepavicama. Naime, frizura i šminka imaju svoja pravila, no po pitanju odjeće postoji malo više slobode.

Duga haljina proljetnih boja, no može i uska pencil suknja klasične crne ili bijele boje, kao i kratka haljina do koljena s točkastim uzorkom. Ako želimo nešto provokativnije, možemo dodati korzet, haltere ili pak negliže. Važno je da se naglase ženski atributi. Uostalom, to i je smisao svega.

Ovako izgleda odjevna kombinacija jedne pin up djevojke, žene koja njeguje modni stil karakterističan za razdoblje između 1920-ih i 1960-ih godina. Riječ je o stilu koji već godinama ne izlazi iz mode i koji okuplja posebnu vrstu publike usko vezanu uz cabaret, rockabilly glazbu i stare američke automobile, poput Cadillaca i Buicka. Pin up stil je u zadnje vrijeme sve popularniji u Hrvatskoj, a već devet godina zaredom pred kraj godine izlazi i Trash&Burn Pin-up kalendar na kojemu su predstavljene najljepše pin up djevojke iz Hrvatske i regije. Razgovarali smo s tri modela iz kalendara koji su nam predstavili kako zapravo izgleda svijet pin upa.

- Pin up promovira body positive kulturu. Odjevni predmeti jako su ženstveni i žena može na fini način pokazati svoj seksepil - kaže 30-godišnja Zagrepčanka Greta Gardner, Miss ožujka i prva hrvatska pin up djevojka modernog doba. Greta se zapravo zove Ivana Benko, no kako nam je u startu objasnila, svaki model ima i umjetničko ime.

- To nije neko pravilo, ali ako imate nezanimljivo ime, kao ja, onda je bolje uzeti neko glamuroznije i efektnije. A i strancima je tako lakše izgovoriti - smije se Greta.

Miss ožujka Greta Gardner

Ona je svoje ime odabrala zahvaljujući prijatelju koji joj je u srednjoj školi rekao da izgleda kao glumica Greta Garbo, no zasluga za ulazak u svijet pin upa pripada njenoj baki i djedu.

- Baka i djed su bili krojači i dizajneri pa sam odmalena voljela odjeću i estetiku koja s njom dolazi. Kako sam bivala starija, tako sam se sve više vezala uz swing i rockabilly glazbu, a uvijek sam obožavala gledati stare fotografije svoje bake i njenih prijateljica i proučavati kako su se one nekad odijevale. Tako da je sve nekako vuklo prema tome - prisjeća se Greta.

Europska karijera

Kao tinejdžerica počela se baviti modelingom, a sa 19 godina dobila je priliku da bude model za pin up snimanje.

- Rekli su mi da imam lice i tijelo za pin up djevojku. Blijeda put, tanki struk, bokovi, obline, plave oči. Pristala sam i onda je pin up postao moj novi smjer i stil života - kaže Greta.

Ispočetka se kao pin up djevojka odijevala samo za snimanja, no s vremenom je taj stil počela njegovati i u svakodnevnom životu. Svoje fotke objavljivala je na društvenim mrežama i uskoro su za nju saznali engleski, norveški, francuski brendovi koji su tražili da bude zaštitno lice njihovih proizvoda. Sve je došlo do toga da je postala prvi hrvatski pin up model koji je nastupio na Viva Las Vegasu, najvećem pin up natjecanju na svijetu. Proglašena je najglamuroznijom pin up djevojkom u Europi te je bila među top 6 pin up influencera u svijetu. A počela je tako da je baka šivala njene prve haljine...

Iako je Greta već uvelike poznata u svijetu, nije odnijela pobjedu na ovogodišnjem Trash&Burn mitingu američkih automobila koji se održao krajem lipnja u Međimurju, u Sv. Martinu na Muri. To je inače prvi hrvatski festival posvećen američkoj kulturi iz ranih desetljeća 20. stoljeća i na njemu se već devet godina održava međunarodno pin up fotonatjecanje, čije pobjednice budu objavljene u novogodišnjem kalendaru. Pobjedu je ove godine odnijela miss siječnja Kate De Mon, odnosno 28-godišnja Katarina Denona.

Miss siječnja Kate De Mon

- Da bih se sredila kao za kalendar, trebalo bi mi sat i pol - smije se Kate, no odmah nam razbija iluziju da svaki dan ustaje u 4 sata kako bi se sredila za posao.

Stari Hollywood

- Kada idem na posao, onda nabacim samo neki retro detalj, dok je full pin up izgled rezerviran za izlaske i snimanja - kaže.

Ona je za svijet pin upa doznala u srednjoj školi kada je prolazila kroz “metal fazu” života, ali nikad se nije potpuno prepustila tom stilu. To se promijenilo prije tri godine kada je u njenoj rodnoj Rijeci održana tattoo konvencija na kojoj je bilo i natjecanje u pin upu. Prijavila se, pobijedila i nakon toga hrabro zakoračila u pin up. Njeni su uzori Bettie Page, Rita Hayworth i moderna Dita Von Teese, no ističe kako neke svoje odjevne stilove kombinira i s trendovskom odjećom. Što se tiče njene pin up karijere, iza sebe ima nekoliko snimanja za domaće i strane modne editorijale i plan je, kako kaže, ostati ispred aparata “sve dok ide”.

- Kada prestanem s modelingom, i dalje ću nositi taj stil jer se u njemu osjećam najbolje. A neki plan za budućnost jest otvoriti svoj diner restoran koji će cijeli biti u tom retro stilu - priča Kate.

U kalendaru nisu samo hrvatske ljepotice. Titula miss veljače pripala je Miss Stacey, odnosno Sari Jagodič, slovenskoj pin up kraljici. Ova 26-godišnjakinja iz Maribora odmalena voli stare holivudske filmove i glazbu iz doba Elvisa Presleyja te je oduvijek maštala da bude glumica. Korak prema tom snu napravila je sa 16 godina kada se počela baviti modelingom, ali prije četiri godine shvatila je da je cijelo vrijeme razmišljala o pogrešnom filmu.

Miss veljače Stacey

- Otišla sam na Trash&Burn festival kao pin up model na nagovor jednog fotografa i odmah sam te godine završila u kalendaru. Nekako sam tada vidjela da ću jako teško uspjeti kao klasični model, pa sam prihvatila svoju ljubav prema starom Hollywoodu i odlučila postati pin up djevojka - kaže Stacey, inače novinarka. I ne samo da se okrenula pin upu, nego je obgrlila cijeli taj svijet. Počela je plesati cabaret, a pjeva s dečkom u jednom rockabilly bendu.

Viva Las Vegas

- Živim taj stil svaki dan, i to ne samo kroz svoju odjeću. Štoviše, cijela kuća mi je u tom duhu. Stan sam opremila starim namještajem iz tog doba, pokraj televizora imam lampu iz 50-ih, na zidovima su fotografije starih holivudskih glumica, a po stanu imamo stotine gramofonskih ploča. Tu su i stare kantice za kavu, stari telefoni, s vremenom sam skupila pravu zbirku predmeta iz tih vremena - objašnjava Stacey.

Što se tiče njenih planova o budućnosti modelinga, ona se također vodi mišlju “dok traje neka traje”, ali zasigurno neće nikada napustiti taj svijet.

- Kada prestanem biti model, i dalje ću se baviti cabaretom i pjevanjem. Što se tiče bližih planova, želim nastupati i natjecati se u drugim zemljama, u Austriji, Mađarskoj i Italiji, a san mi je jednoga dana nastupiti na Viva Las Vegas showu - kaže Stacey.

Kalendar s pin up djevojkama predstavljen je jučer u Čakovcu i limitiran na samo 350 primjeraka koje možete naručiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:36