BEZ PANIKE

VIDEO: DRAMATIČAN TRENUTAK NA NEBU IZNAD AMSTERDAMA Munja pogodila zrakoplov, ali let od 12 sati nastavljen je bez većih problema

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2017. u 14:45

 

Ako imate strah od letenja, možda bi bilo dobro da preskočite gledanje video snimke iz Nizozemske, koja prikazuje udar munje u zrakoplov.

Dramatični trenutak dogodio se nedugo po polijetanju sa zrakoplova Schipol u Amsterdamu na letu KLM-a za Limu u Peruu.

Iako nije poznato kada se to dogodilo, video je postavljen na Youtube u utorak, te je u međuvremenu imao čak milijun pregleda.

Zrakoplov je bez obzira na nemili događaj s početka leta sretno i na vrijeme stigao u Limu, nekih 12 sati i 40 minuta od polijetanja.

 

Obično grom udara u krajeve aviona, poput vrha krila ili nosa aviona, a struja putuje kroz metalno kućište aviona pre nego što ga napusti na drugom kraju. Gromovi pogađaju zrakoplove daleko češće nego što to putnici misle i znaju. Može se reći da svaki zrakoplov prosječno udari grom jednom u dve godine ali oni su konstruirani tako da to za njih ne predstavlja nikakav problem.

Ponekad dolazi do vanjskog oštećenja, ali u pravilu grom ostavlja iza sebe malo ili nimalo dokaza da se išta dogodilo. Zrakoplov je zaštićen Faradayevim kavezom, koji blokira vanjska statička električna polja: udar se distribuira po vodljivom materijalu i ne utječe na unutrašnjost kaveza.

Izdvajamo