REKORDER

VIDEO: ON U SVOM POSLU DOMINIRA POPUT MESSIJA U NOGOMETU Pogledajte vratolomije i ludu trku u centru Zagreba, sve oči bile su uprte u Vanju Lojnu

 
Vanja Lojna
 Bruno Konjevic / CROPIX

Međunarodna šarena manifestacija, ulični festival Cest is d’Best, ugostio je i ove godine u svom gustom programu utrku čistača, tijekom koje su radnici Čistoće pokazali spretnost i vještinu vožnje trokolica.

U srijedu oko 15 sati prolaznici su na Jelačićevu trgu naišli na neobičnu scenu. Na startu jedinstvene utrke čistači su radili posljednje pripreme prije negoli odmjere snage. Provjeravali su se lanci i gume trokolica, a sudionici utrke, inače dobri znanci, bili su odlično raspoloženi.

Sve su oči, ipak, bile uprte u čistača Vanju Lojnu, koji je prvo mjesto i titulu najbržeg vozača trokolice osvojio u prethodnih devet izdanja utrke. Dominacija je to kakvu su posljednjih desetljeća u svom sportu pokazivali velikani poput Usaina Bolta, Rogera Federera, Lionela Messija ili Tigera Woodsa. Lojna je jednostavno nedodirljiv, nema spretnijeg vozača trokolice od njega, a prije utrke upitali smo ga može li osvojiti trofej i deseti put.

- To se nikad ne zna, ali dat ću sve od sebe. Moram reći, prije mene je dominirao kolega koji je pobijedio pet godina za redom. Ali onda sam ja preuzeo, a on već nekoliko godina nije bio na utrci - rekao nam je Vanja Lojna prije utrke, a onda i jubilarni deseti put pobijedio!

- Za brzu trokolicu potrebna snaga, ali ipak su važniji spretnost i balans. Najvažnije je znati kako uloviti zavoj - smatra čistač koji skromno govori više o tradiciji utrke, nego o dominaciji i pobjedama.

- Meni je najvažnije da je utrka dobra, da je tu puno publike koja uživa i da svi mi čistači budemo sretni i zadovoljni. To je naš dan, naša utrka, i mogu govoriti samo pozitivno o njoj. To je drukčiji dan za nas čistače, a osim natjecanja, lijepo se podružimo i s građanima - nastavio je najbrži zagrebački čistač na trokolici uoči utrke za koju se, kaže, nije posebno pripremao. Ionako, govori, trokolicu vozi svaki dan, i to kilometrima.

- Vozim se na trokolici svaki dan od baze prema mjestu gdje čistim. Kad očistim, opet sjednem na trokolicu i idem dalje. Trokolice nam služe za prijevoz, a čistimo samo na nogama - objašnjava Lojna.

Vijest o unikatnoj zagrebačkoj utrci koja privlači pozornost Zagrepčana i turista odavno je obišla svijet. Godine 2014. u utrku su se uključili i reporteri BBC-a, koji su u grad došli napraviti reportažu o tom natjecanju uličnih čistača. Tada su najodvažniji zagrebački čistači odmjerili snage u brzini i spretnosti rukovanjem trokolice upravo protiv novinara koji, naravno, nisu imali mnogo šanse.

Vožnja trokolice ipak zahtijeva posebne vještine koje se stječu stalnom vožnjom. Najatraktivnije je vidjeti spretne vozače u zavoju, jer se u tim trenucima voze na dva kotača. Lojna će reći da je upravo to najvažniji trenutak uspješne i brze vožnje trokolice, a najvažnije je dobro balansirati i rasporediti težinu tijela.

Zagrebački čistači na trokolicama često su i rado viđeni na zagrebačkim ulicama. Uz prepoznatljive, autentične brezove metle, trokolica je također njihov simbol, a prilično su zanimljivi i stranim turistima. Naime, čak ni neke zemlje koje se računaju kao vrlo biciklistički orijentirane, nemaju u komunalnim poduzećima čistače na trokolicama. Skandinavci se, govori Lojza, često zaustavljaju pokraj zagrebačkih čistača koje zbog trokolice doživljavaju kao atrakciju te se žele fotografirati s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:54