PRELUDO!

VIDEO: ŠAPTAČICA KRAVA Nevjerojatno: kad ova žena zapjeva, cijelo krdo se 'postroji'

 Screenshot / YouTube

Švedska umjetnica i fotografkinja, 26-godišnja Jonna Jinton, isprobala je tradicionalnu skandinavsku pjesmu, ili bolje rečeno zov, za dozivanje stoke. Krave su je kao hipnotizirane poslušale, a ona je ostala ostala iznenađena.

Radi se o takozvanom 'kulningu', tradicionalnoj skandinavskoj glazbenoj formi koja se uglavnom koristila za dozivanje stoke s viših predjela pašnjaka. Najčešće su je izvodile žene zbog viših tonova, a smatra se i da je to bio jedan od prvih oblika pripitomljavanja životinja u krdu.

Na snimci može vidjeti Jonnu kako stoji na livadi u Grundtjärnu u Švedskoj i započinje s pjevanjem. Krave, koje su udaljene od nje, prvo podižu glave, pa vrte ušima, a onda kreću prema njoj. Doista je fascinantno vidjeti ih kako joj zajedno prilaze da bi na kraju stale ispred nje, kao da su u vrsti.

Na svom je blogu kasnije objasnila: ‘Krave su mi prišle i to je bio fantastičan osjećaj… Iako su sa sobom donijele milijune sitnih mušica i komaraca. Ali trenutak koji sam podijelila s tim kravama koje su gledale u mene - to je neopisivo.’

U objavi na Facebooku javili su se mnogi koji, iz iskustva, tvrde da se ovdje ne radi ni o kakvom ‘čarobnom’ pjevanju, već da krave isto reagiraju na bilo koji zvuk koji čuju svaki dan i povezuju s mužnjom ili hranjenjem. Radi se o uobičajenoj praksi, a visoki su tonovi pogodniji jer se bolje prenose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:02