DUG OKO 27 METARA!

VIDEO: SUSRET S NAJVEĆOM ŽIVOTINJOM NA PLANETI Turiste šokirao kit veći od njihovog broda

 Screenshot: YouTube

Naš plavo-zeleni planet tijekom svoje je povijesti bio dom milijunima različitih životinjskih vrsta. Mnoge od njih su kroz povijest izumrle, bilo zbog prirodnih katastrofa, promjena klimatskih uvjeta ili u najnovijem razdoblju Zemlje, zbog djelovanja čovjeka.

Jedna od vrsta koju je čovjek gotovo istrijebio je i plavetni kit, apsolutno najveća životinja koja je ikad živjela na Zemlji, barem po podacima kojima danas barataju znanstvenici. Ovi dobrodušni divovi mogu narasti i do 30 metara u dužinu (postoje nepouzdani podaci i o 33 metara dugim ženkama) i težiti do 180 tona, što je 18 puta više od najtežeg afričkog slona ili barem duplo više od pretpostavljene težine najvećeg dinosaura u povijesti (Argentinosaurusa).

Osim ukupnih gabarita, plavetni kit drži većinu ostalih rekorda kad je veličina u pitanju. Od najvećeg mladunca koji pri rođenju ima masu vodenkonja (2,7 tona), preko najvećeg jezika i usta koja mogu zadržati 90 tona vode i hrane pa do velikog, 180 kila teškog srca koje pumpa krv krvožilnim sustavom ove životinjske podmornice.

Početkom 20. stoljeća plavetni su kitovi plivali svjetskim oceanima u velikim brojevima - po većini procjena radilo se o preko 300 000 jedinki. No, razvojem tehnologije ljudi su izgradili i usavršili velike kitolovce koji su gotovo istrijebili cijelu populaciju, sve dok 1966. Međunarodna komisija za kitolov nije stavila moratorij na njihovo ubijanje. U tom trenutku plavetnih kitova je preostalo oko 2500, a od tada počinje njihov lagani oporavak. Tako je Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) nedavno iznio procjenu prema kojoj ih danas ima između 10 000 i 25 000.

Od svih "zajednica" plavetnih kitova najbolje se oporavila populacija koja obitava uz obalu Kalifornije, iako treba napomenuti da ona nije činila veliki postotak ukupnog broja prije zore kitolova. Stoga nije čudno da je u dijelu Pacifika pokraj obale Južne Kalifornije prije nekoliko dana smiljen fascinantan video jednog od najvećih primjeraka ove veličanstvene životinje.

Snimka dronom pokazuje kako ogromni kit, čija je dužina procijenjena na 27 metara, pliva pokraj turističkog broda koji je dug "tek" 22 metra. Možemo samo zavidjeti putnicima tog broda na nezaboravnom susretu s dobroćudnim divom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:35