TREĆA NAJPRODAVANIJA AUTORICA IKAD

U ČAST MAJSTORICE DETEKTIVSKOG ŽANRA Britanska pošta predstavila markice inspirirane djelima Agathe Christie, na njima sakrila tragove

 ROYAL MAIL

Kraljevska pošta Velike Britanije obilježit će u četvrtak 126. rođendan spisateljice Agathe Christie puštanjem u opticaj specijalnih poštanih markica inspiriranih njezinim djelima, prenosi The Guardian.

Markice će, osim zbog jubileja, biti posebne i po tome što su specijalnim tiskarskim tehnikama na njih ugrađeni i tragovi za rješenja njezinih poznatih zagonetki.

Šest će markica biti posvećeno klasičnim misterijima Christie, uključujući i njezin prvi roman 'Zagonetni događaj u Stylesu' koji je spisateljica počela pisati prije 100 godina kada je imala 26 godina. Uz to djelo, poznato po prvom pojavljivanju Herculesa Poirota, jedna od markica bit će posvećna i 'Umorstvu na Orijent ekspresu'.

ROYAL MAIL

Markice su dizajnirane uz pomoć mikroteksta, ultraljubičaste tinte i tinte osjetljive na temperaturu, a tragovi će se moći otkriti uz upotrebu povećala, ultraljubičastog svjetla te vrućinom tijela.

'Djela Agathe Christie prodane su u dvije milijarde primjeraka, što je manje samo od Williama Shakespearea i Biblije', kažu iz Kraljevske pošte. 'Prikladno je stoga obilježiti 100. obljetnicu nastanka njezinog prvog romana, ali i 40. godišnjicu njezine smrti, uz pomoć markica koje su poput njezinih djela pune intrige.'

ROYAL MAIL

Seriju markica dizajnirao je Jim Sutherland, a uključuje još markice posvećene djelima s Miss Marple u glavnoj ulozi - 'Tijelo u knjižnici' i 'Najavljeno umorstvo' - te 'Umorstvo Rogera Ackroyda' i 'Deset malih crnaca'.

'Presretan sam što će se 100 godina nakon što je moja baka napisala svoj prvi detektivski roman njezinim djelima odati ovakva unikatna počast', rekao je unuk spisateljice Mathew Prichard. 'Njezine ingeniozne zagonetke na odličan su način prezentirane uz pomoć ovih dizajnerskih rješenja i najnovije tehnologije. Siguran sam da će ljubitelji njezinih djela i mozgalica u njima uživati.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:26