Koliko ste Zdravoljubaca vi skupili?
 Foto: Rawpixel/Unsplash
Odlična kampanja

Kako su Zdravoljupci pobijedili i u naše domove uveli 'zelenu revoluciju'

Sada se jede sve. I kruške i patlidžani i brokula. I kelj i salata i tikvice. Sve ono što je nedavno bilo ultra teški bljak. Zdravoljupci, definitivno ste pobijedili. Roditelji, bake i djedovi, liječnici i nutricionisti, zahvalni su vam do neba i nazad.

Prvo smo bili tjedan dana na kuri patlidžana. Isprobala sam sve recepte iz starih rijetko otvaranih kuharica. Vege patlidžani punjeni sojom i prosom, pohani s aromatičnim travama, pa rolice sa sirom, pa u maku s mesom, … Samo još nisam juhu radila.

Potom su došle paprike roge. Cijeli se tjedan kuhao ajvar. Imamo ga brat bratu za dvije svjetlosne godine.

Onda se jedan tjedan posrećilo i mojoj baki. Namirili smo je godišnjom zalihom zdravih stiropor krekera i zobenih pahuljica. Gladna sigurno neće biti.

Tjestenina. Nju ne moram niti spominjati. Imam je svih mogućih i nemogućih vrsta. Daj jednu. Neće se pokvarit', često smo, tješeći sami sebe u dućanu ponavljali kao mantru.

Nije to sve. Uvijek bi nam do ciljanih 50 kuna nedostajalo nešto sitno pa je bilo ajde ubaci jednu sol. Neće se bacit'. Trebat će za kupus.

Pogađate kraj priče. Kupus je posoljen, a kod nas je soli i dalje kao da smo skladište zimske službe. E ove nas godine snijeg sigurno neće iznenaditi.

Sve se vrtilo oko njih

Što se skupilo - skupilo se. Gotovo je. Ruku na srce, nije bilo lako. Prošla dva mjeseca svijet se vrtio oko Zdravoljubaca. Osim što smo povrće jeli 11 puta dnevno, postali smo zasigurno i inovativniji. Bake su združeno pohodile dućane da račun bude okruglo na 50, djeca odjednom postala voljna ići u jutarnju kupovinu kruha i mlijeka, auto nas je sam vozio baš tamo

A ja sam strateški, i to čak vrlo uspješno, procjenjivala iza kojih ljudi stati u red na blagajni. Kada bi se oni ljubazno zahvalili prodavačici na ponudi naljepnica, milozvučno bih uskočila s A možete li ih meni dati. Da je provedena opća mobilizacija svih kontakata u mobitelu i na Fejsu, vjerojatno ste i sami pretpostavili.

No isplatilo se. Kada sam nedavno imala predavanje o prehrani za male sportaše jednog kluba, upitavši ih što jedemo protiv gripe i prehlade, očekivala sam standardni odgovor tipa mandarine, naranče… no oni su uglas rekli: Češnjak!

To je to. Nema se tu više što dodati, a još manje filozofirati. Nakon prve i druge industrijske, došla je zelena revolucija. Hvala vam Zdravoljupci. Nitko se više ne obazire na čudan okus još čudnijeg povrća i društvene norme da se češnjak ne jede kada se negdje ide.

Sada se jede sve. I kruške i patlidžani i brokula. I kelj i salata i tikvice. Sve ono što je nedavno bilo ultra teški bljak. Zdravoljupci, definitivno ste pobijedili. Roditelji, bake i djedovi, liječnici i nutricionisti, zahvalni su vam do neba i nazad.

Moram još reći...

Nadam se da mi nećete zamjeriti što ću na minuticu privatizirati ovaj medijski prostor.

Dragi moji susjedi, prijatelji, rodbino i znanci, u nemogućnosti da vam se svima pojedinačno obratim, ovim vam se putem najtoplije i od srca zahvaljujem što ste doprinijeli mom uspješnom sakupljanju naljepnica. Mirko, Jana, Bela i Patrik su u sigurnim rukama. Dobro se brinemo o njima. Do nove akcije i nekih novih plišanaca, bili mi zdravi, sretni i veseli. Vaša Vesna

Kako 'održati vatru'?

Sada kada su Zdravoljupci "upalili vatru", treba ju i održavati. I zato roditelji, bake, djedovi, tete… mislite o onome što djeci dajete jesti.

  • Za užinu u školi, stavite im u torbu jogurt, voće, sendvič… Sve je bolje od piroške i lisnatog iz pekare.
  • Nemojte kupovati grickalice. Neka vam na stolu u kuhinji bude voće.
  • Pravite domaće povrtne juhe.
  • U umake s mesom možete dodati rajčice, paprike, suhe šljive, jabuku, patlidžane. Pred sami kraj kuhanja umak jednostavno izmiksajte.
  • Male sportaše potaknite da voće pojedu odmah nakon treninga. Još dok su u klubu. Navika je to mnogih vrhunskih sportaša. Ali … Navike se stječu u djetinjstvu.

Linker
25. travanj 2024 19:22