Za jelo se koriste samo stabljike rabarbare.
 Foto: Istock
slabo poznata

Rabarbara - nepoznanica koja sprječava razvoj tumora i liječi bolesnu jetru

Jedna je od prvih biljaka korištenih u drevnoj Kineskoj medicini. I dan danas u Aziji zauzima važno mjesto u narodnom liječenju. Između ostalog, primjenjuje se kod čira na dvanaesniku.

Rabarbara je kod nas slabo poznata biljka iako se u sjevernim i zapadnim dijelovima Europe uzgajala još u 17. stoljeću. Potječe iz Sibira, a u prapovijesti se cijenila zbog ljekovitih svojstava svojega korijena.

Jedna je od prvih biljaka korištenih u drevnoj Kineskoj medicini. I dan danas u Aziji zauzima važno mjesto u narodnom liječenju. Između ostalog, primjenjuje se kod čira na dvanaesniku.

Za jelo se koriste samo stabljike rabarbare. Sadrži brojne aktivne tvari; emodin, aloe-emodin, rein, tanine, katehine antibakterijskog djelovanja i dr. Osim toga, štite probavni sustav i bubrege, te sprječavaju razvoj tumora. Zahvaljujući tome, rabarbara pruža značajan potencijal u razvoju antikancerogenih lijekova.

Nadalje, njezine aktivne tvari imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje što koristi liječenju gušterače. Također, na sebe vežu teške metale pomažući njihovo učinkovito uklanjanje iz tijela.

Izvor je vlakana

Stabljike rabarbare odličan su izvor vlakana. Među njima prevladavaju netopljiva vlakna pa je ona pouzdan saveznik u sprječavanju i liječenju zatvora stolice. Štoviše, jedna je znanstvena studija pokazala pozitivan učinak konzumiranja stabljika rabarbare u snižavanju ukupnog i LDL kolesterola. Zahvaljuje se to upravo prisutnošću netopljivih vlakana.

Pozitivan učinak na zdravlje imaju i topljiva vlakna. Usporavaju transport glukoze iz crijeva u krv čime sprječavaju hiperglikemiju. Zanimljivo je znati da je ovaj učinak dugotrajan. Nastavlja se i tijekom noći kada vlakna iz obroka konzumiranog dan prije, više nisu prisutna u tankom crijevu.

Pozitivan učinak vlakana ogleda se i na zdravlje debelog crijeva. U njemu prisutne dobre bakterije razgrađuju neprobavljena vlakna i stvaraju kratkolančane masne kiseline. Te masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na čovjeka kao što su sniženje povišenih koncentracija kolesterola i glukoze u krvi.

Rabarbara za zdravlje jetre

Česti neprimjereno visoki unos alkohola u organizam ima negativne učinke. Smanjuje mentalnu sposobnost, potiče nakupljanje masti u jetri, remeti omjer poželjnih i nepoželjnih bakterija u crijevima… Negativno djelovanje alkohola očituje se i kroz oštećenje sluznice crijeva. Povećava se pri tome njihova propusnost pa brojne štetne tvari (poput toksina koje proizvode bakterije) dospijevaju u krv. Štetni produkti bakterijske aktivnosti krvlju dolaze u jetru gdje potiču stvaranje slobodnih radikala i upalne promjene.

Rabarbara se pokazala kao učinkovita pomoć u oporavku organizma od nepoželjnog djelovanja alkohola. Njezina prisutnost u prehrani potiče razmnožavanje probiotičkih bakterija u crijevima i oporavak sluznice crijeva.

Jača se tako obrambena funkcija crijeva pa manje štetnih tvari dolazi u krv. Konačno manje otrova dolazi u jetru što pospješuje njezin oporavak.

Opreza nikad dosta

S obzirom na činjenicu da rabarbara sadrži dosta oksalata, njezino često konzumiranje ne preporučuje se ljudima s oksalatnim bubrežnim kamencima.

Rabarbara u kulinarstvu

- Sok rabarbare sprječava tamnjenje (tzv. enzimsko posmeđivanje) izrezanog voća. Volite li voćnu salatu, poškropite ju svježim sokom rabarbare.

- Stabljike rabarbare se koriste kao voće u pripremi različitih pita.

- Sljedeći put kada budete radili junetinu ili mesne okruglice u umaku, povrću dodajte rabarbaru izrezanu na tanke štapiće.

- Voćnoj salati od jagoda, malina, ribizla, kupina i drugih bobičastih plodova dodajte na sitno izrezanu rabarbaru. Na kraju prelijte mješavinom limuna, meda i ruma.

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim

Linker
23. travanj 2024 21:47