Getty Images
NISU SAMO TONYA I NANCY

Kontroverze, mito i rivalstvo: Najveći skandali Zimskih olimpijskih igara

Skandali u sportu nisu nikakva novost, a iznimka nisu ni Zimske olimpijske igre: od podmićenih sudaca do premlaćivanja konkurencije - svašta se može očekivati na tom prestižnom natjecanju.

Ove godine se Zimske olimpijske igre održavaju od 9. do 25. veljače u južnokorejskom Pjongčangu, a i prije njihovog početka svi pričaju o velikom dopinškom skandalu koji korijene vuče još od prošlih Igara. No, to nije jedini skandal koji je obilježio prestižno natjecanje: trenutačno je u fokusu onaj iz 1994. čija je glavna akterica klizačica Tonya Harding, ali bilo ih je još pa smo izdvojili one koji se uvijek nađu u fokusu kada se priča o kontroverzama.

Olimpijske igre 1968. (Grenoble)

Međunarodni olimpijski odbor taj događaj često naziva jednim od najspornijih u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Naime, francuski skijaš Jean-Claude Killy bio je trostruki pobjednik alpskih disciplina - spusta, slaloma i veleslaloma. Ipak, njegov veliki uspjeh nije prošao "glatko". Naime, slalomsku pobjedu ostvario je tek nakon vijećanja žirija i pregledavanja televizijskih snimki. Skijaš Karl Schranz potužio se nakon odvoženog slaloma da mu je na stazi u jednom trenutku zasmetala službena osoba, danas popularno zvana misterioznim čovjekom u crnom, te da je zbog toga lošije odvozio. Dopuštena mu je ponovna vožnja i tada je Schranz ostvario bolje vrijeme od Killyja. Ipak, kasnijom odlukom zlato mu je oduzeto i vraćeno Francuzu jer je odbor na snimci vidio da je Schranz propustio jedna vrata u gornjem dijelu prve vožnje.

9 FEB 1968:  JEAN-CLAUDE KILLY IN ACTION DURING THE DOWNHILL SKIING AVENT AT THE WINTER OLYMPICS IN GRENOBLE.  KILLY RETAINED THE GOLD MEDAL WITH A TIME OF 1 MINUTE 59.85 SECONDS. Mandatory Credit: Allsport Hulton/Archive
Getty Images

Olimpijske igre 1976. (Innsbruck)

Austrijski Innsbruck bit će zapamćen po organizacijskim problemima. Igre su se trebale najprije održati u Denveru (SAD), ali su se građani pobunili zbog velikog troška i zabrinutosti zbog utjecaja na okoliš pa je Međunarodni olimpijski odbor morao krenuti dalje u potragu za domaćinom. Nakon što ih je još nekoliko gradova odbilo, odbor je odlučio "ponoviti" domaćina i zamolio je Innsbruck da uskoči jer su zapravo već bili spremni: imali su svu infrastrukturu s obzirom na to da su tamo održane igre 1964. godine.

Olimpijske igre 1994. (Lillehammer)

Jedan od najvećih olimpijskih skandala, ali i najveći klizački skandal izbio je 1994. godine. Tada su se Olimpijske igre održavale u norveškom Lillehammeru, a situacija po kojoj se pamte počela se odvijati još uoči kvalifikacija. Mjesec dana prije američkog prvenstva na kojem je trebalo biti odlučeno tko će predstavljati SAD na Olimpijskim igrama, Nancy Kerrigan, favoritkinja za tu poziciju, je nakon treninga napadnuta teleskopskom palicom pri čemu joj je ozlijeđeno koljeno.

17 FEB 1994:  TONYA HARDING WALKS BY AS NANCY KERRIGAN OF THE USA TAKES A BREAK DURING PRACTICE IN LILLEHAMMER, NORWAY. Mandatory Credit: Pascal Rondeau/ALLSPORT
Getty Images

Naravno da na nacionalnom natjecanju nije mogla nastupiti, a pobjedu je odnijela Tonyja Harding. Kasnije se saznalo da je sve isplanirao i s prijateljem izvršio Jeff Gillooy, bivši muž Tonyje Harding te je dodatna istraga pokazala da je i ona bila umiješana u napad na svoju suparnicu na ledu. Na kraju se Nancy napornim treniranjem uspjela na vrijeme oporaviti i nastupiti na Olimpijskim igrama: ona je osvojila srebro, dok je Tonya bila tek na osmom mjestu.

Cijeli skandal i priča o najvećem suparništvu na ledu nedavno je ekraniziran: film "Ja, Tonya" od 18. siječnja stiže u Cinestar, a glavnu ulogu Tonyje, klizačice kojoj je taj neslavni pothvat uništio karijeru i život, tumači Margot Robbie.

Olimpijske igre 1998. (Nagano)

Kanađanin Ross Rebagliati je 1998. godine bio prvi dobitnik zlata u novoj olimpijskoj disciplini – snowboardingu. Ipak, nakon pobjede su u njegovom organizmu pronašli tragove marihuane zbog čega su ga diskvalificirali i oduzeli mu medalju. Nakon nekoliko dana su mu je morali vratiti jer marihuana nije bila na popisu zabranjenih supstanci, što se nakon tog događaja promijenilo.

Olympic snowboarder Ross Rebagliati displays his gold medal during a news conference at the Vancouver Airport after arriving here February 16. Rebagliati will be honored with a parade February 17 when he returns to his home town of Whistler, 70 miles from Vancouver. - PBEAHULZOAT

Olimpijske igre 2002. (Salt Lake City)

Skandali vezani uz Olimpijske igre u Salt Lake Cityju krenuli su već prije samog početka natjecanja. Naime, neposredno prije početka, određen broj članova Međunarodnog olimpijskog odbora je bio razriješen dužnosti nakon što je otkriveno da je kod izbora grada domaćina došlo do korupcije i nečasnog lobiranja. Iako se i ranije govorilo o tome, ovo je bilo prvi put da su optužbe dokazane i da su krivci osjetili posljedice.

Skijaši - Španjolac Johann Mühlegg i Ruskinje Larissa Lazutin te Olga Danilova - bili su diskvalificirani nakon pronalaženja nedopuštenih droga u krvi zbog čega su ostali bez medalja.

Ipak, to nisu bili svi skandali s tih igara. Ruski par Jelena Berežnaja i Anton Siharulidze osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u umjetničkom klizanju u paru, ali su svi ostali šokirani tom odlukom zbog besprijekornog nastupa kanadskog para Jamie Sale i Davida Pelletiera. Oni su najprije osvojili drugo mjesto, ali nakon priznanja francuske sutkinje Marie-Reine le Gougne da je zbog pritisaka od Francuske klizačke federacije bolje ocijenila Ruse dodijeljeno im je zlato - pa su te godine u klizanju u parovima dodijeljene dvije zlatne medalje.

22 Feb 2002: Pairs skaters Jamie Sale and David Pelletier of Canada and Elena Berezhnaya and Anton Sikharulidze of Russia perform in the figure skating exhibition during the Salt Lake City Winter Olympic Games at the Salt Lake Ice Center in Salt Lake City, Utah. DIGITAL IMAGE. Mandatory Credit: Brian Bahr/Getty Images
Getty Images

Iste te godine je Alain Baxter ušao u povijest kao prvi britanski skijaš s brončanom medaljom u alpskom skijanju. Samo nekoliko dana nakon povratka u domovinu, saznao je da je pao na dopinškom testu. U organizmu su mu pronađeni tragovi blažeg oblika metamfetamina. Iako on ne djeluje kao stimulans i nije bio na popisu zabranjenih supstanci, odbor ga je kaznio i oduzeo mu medalju te je dodijelio austrijskom skijašu Benjaminu Raichu. Baxter je uspio dokazati da se metamfetamin u njegovom tijelu našao kroz američki lijek za prehladu u čijem je sastavu, ali unatoč tome mu medalja nije vraćena.

Olympic men's slalom bronze medalist Alain Baxter of Britain kisses his
medal in front of the Olympic flame during medal ceremonies at the Salt
Lake 2002 Winter Olympic Games, February 23, 2002. Jean-Pierre Vidal of
France won Olympic gold in the slalom on Saturday ahead of silver
medalist Sebastien Amiez of France and bronze medalist Baxter.
REUTERS/Jim Bourg

KM/HB - RP3DRHYMMOAB
REUTERS

Olimpijske igre 2014. (Soči)

Mnogi odluku da se Olimpijske igre održe u ruskom Sočiju smatraju dosad najkontroverznijom. Osim što su mnogi skretali pozornost na kršenje ljudskih prava i tada nedavno donesen zakon koji diskriminira pripadnike LGBT zajednice, Soči će ući u povijest kao jedne od igara na kojima skandala nije nedostajalo. Sve je krenulo od korupcije, odnosno od pronevjerenih 18 milijuna dolara koji su trebali biti uloženi u infrastrukturu, a završili su kao mito. Osim toga, svi su govorili i o skijašici Vanessi Vanakorn, koja je poznatija kao violončelistica Vanessa Mae. Naime, nakon OI je dokazano da su četiri utrke veleslaloma u Sloveniji bile namještene, a zahvaljujući njima je Vanessa Mae postigla potrebne rezultate i kvalificirala se za Zimske olimpijske igre. Šteta nije bila velika jer je svaku utrku ionako završila posljednja.

Vanessa Mae, competing for Thailand under her father's name Vanessa Vanakorn, reacts in the finish area after competing in the first run of the women's alpine skiing giant slalom event during the 2014 Sochi Winter Olympics at the Rosa Khutor Alpine Center February 18, 2014.      REUTERS/Leonhard Foeger (RUSSIA  - Tags: SPORT OLYMPICS SPORT SKIING)   - LR2EA2I0K16M5
REUTERS

Doduše, najveći skandal iz 2014. vuče se još i danas. Međunarodni olimpijski odbor odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša, osobito na Igrama u Sočiju. Neki ruski sportaši ipak će moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom, ali bez svoje zastave i himne.

Linker
25. travanj 2024 11:40