KAKO ODABRATI FAKULTET?

Prvi međunarodni studij Gastronomije na Aspiri u Zagrebu i Splitu

 

Odabir fakulteta predstavlja jednu od najvažnijih i najtežih odluka u životu, bilo da ste maturant, razmišljate o promjeni karijere ili želite napredovati na već postojećem radnom mjestu. Izbor se ne odnosi samo na ono što ćete studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim ćete se baviti cijeli život. Prednost imaju studiji okrenuti praksi koji svoje studente od prve godine pripremaju za tržište rada i osiguravaju im sigurno zaposlenje nakon završetka studiranja. Sve navedeno može se primijeniti i na Visoku školu Aspira koja je svoje dugogodišnje uspješno poslovanje u Splitu proširila i u Zagrebu, otvaranjem studija Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu i Gastronomije. Prvi studijski program pokrenut na Aspiri bio je Sportski menadžment koji je obrazovao brojne uspješne hrvatske sportaše, ali i nositelje promjena u svijetu sportu.

Visoka škola Aspira jedna je od rijetkih obrazovnih institucija koja prati potrebe tržišta rada te studijske programe i kvote usklađuje s razvojem gospodarstva. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore za 2018. godinu utvrđeno je kako u Hrvatskoj nedostaje 16 373 radnika u turizmu. Iako je tek ovogodišnji manjak kvalitetnih turističkih djelatnika ovo pitanje približio javnosti, riječ je o problemu koji nadilazi turistički sektor. Stoga je otvaranje moderno osmišljenih studijskih programa turizma i gastronomije bio logičan izbor. Eksponencijalnim rastom turističke industrije, po završetku studija Gastronomije i Turizma na Aspiri posao vam je zajamčen!

Prvi međunarodni studij Gastronomije

U posljednjih nekoliko godina gastroturizam preuzima sve važniju poziciju u turističkoj ponudi Hrvatske i jedan je od najdinamičnijih i najkreativnijih segmenata turizma. Otvara se veliki broj restorana, a postojeći ponudu podižu na viši nivo. Upravo zbog toga Aspira je otvorila prvi međunarodni studij Gastronomije kako bi omogućila školovanje budućim chefovima i menadžerima hrane i pića. Studij traje tri godine, ustrojen je prema Bolonjskom procesu i završetkom se stječe 180 ECTS bodova. Studirati se može redovito ili izvanredno, a program je prilagođen i ljudima koji rade.

Studenti od sada također imaju priliku upisati i dvogodišnji specijalistički diplomski (master) studij Gastronomije.

Studij Gastronomije omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja. Završetkom studija naši studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer osim kulinarskih vještina, na studiju stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su u potpunosti spremni za izradu poslovnog plana. Spektar poslova koji mogu obavljati je zbilja raznolik poput: menadžer odjela hrane i pića, šef kuhinje restorana ili hotela, menadžer ugostiteljskog objekta, organizator gastro manifestacija, catering menadžer, banquet menadžer, kreator menua, brand menadžer u gastronomiji, marketing menadžer u ugostiteljstvu, recenzent za ugostiteljske časopise, kritičar hrane, stručnjak za sljubljivanje hrane i pića, kuhar, instruktor škole kuhanja, sommelier, menadžer kvalitete hrane, menadžer ljudskih resursa u gastronomiji, stručnjak za izradu poslovnih planova ugostiteljskih objekata.

Studenti od prve godine uče u najmodernijem kuhinjskom praktikumu od istaknutih stručnjaka iz domovine i inozemstva. Među stranim mentorima izdvajaju se nositelji prestižnih Michelinovih zvjezdica i poznati talijanski chefovi - Roberto Cerea i Vincenzo Guarino. Chefovi Filip Horvat, David Skoko , Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno, Antun Nišević, Michael Noss, Ivan Pažanin, Zdravko Tomšić, Damir Perman i drugi velikani hrvatskog ugostiteljstva na tjednim radionicama predstavljaju suvremene trendove u gastronomiji.

Nositelj tri Michelinove zvjezdice – talijanski chef Roberto Cerea i studenti Gastronomije

Stručna praksa kao kruna studiranja

Najvažniji dio studijskog programa je stručna praksa koja se provodi od prve godine studije u prestižnim restoranima i hotelima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput restorana Monte, Pelegrini, Zinfandel, Zrno soli, Noel, Nautika, Castello di Spaltena te La Capinera u Taorminu, Italija. Praksa se dogovara na već tradicionalnom događanju na Aspiri – Danu karijera, gdje se okuplja preko 70 poslodavaca iz zemlje i inozemstva. Nerijetko stručna praksa prerasta i u trajno zaposlenje, a čak 97 % studenta nakon završetka studija pronađe posao u struci ili nastavi školovanje.

Stručna praksa u hotelu Excelsior u Dubrovniku

Studenti Visoke škole Aspira svakog semestra imaju organiziranu terensku nastavu u kojoj upoznaju hrvatske gastro i vinske regije, a na posljednjoj godini studija odlaze na studijsko putovanje u Italiju gdje u prestižnom i nagrađivanom restoranu uče od vrhunskih stručnjaka. Omogućeno im je sudjelovanje na svim važnim gastro događanjima i kongresima, poput nedavno održanog međunarodnog gastro kongresa Chef's stage u Šibeniku.

Studenti Gastronomije na međunarodnom gastro kongresu Chef's stage u Šibeniku

Međunarodna karijera san je mnogih studenata koji je na Visokoj školi Aspira itekako ostvariv! Naime, studenti imaju mogućnost nastavka školovanja ili odrađivanja stručne prakse u inozemstvu preko Erasmus + programa mobilnosti. Potpisani su partnerski ugovori s preko 60 prestižnih sveučilišta u Europi. Švicarski Culinary Arts Academy, sastavnica prestižnog Swiss Education Group je u potpunosti priznala diplomu studijskog programa Gastronomije i omogućila Aspirinim studentima nastavak školovanja na prestižnom švicarskom fakultetu i dobivanje dvostruke diplome.

Studenti Gastronomije na terenskoj nastavi u Italiji

Među nizom pogodnosti, stipendija i ostalih sadržaja usmjerenih isključivo studentima i njihovim ciljevima, svakako vrijedi istaknuti kako se na Aspiru možete upisati i bez položene državne mature, preko razredbenog ispita, a moguć je i prijelaz s drugih studija. Razredbeni postupak u Zagrebu održati će se 29. kolovoza, a u Splitu 27. kolovoza.

Više informacija o studijskim programima možete saznati na www.studij-gastronomije.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:02