HRABRE U BORBI

I poznate Hrvatice borile su se kao lavice: Rak dojke nije ih slomio

Šest žena svaki dan oboli od raka dojke. Spoznaja da je ova najčešća vrsta raka žena u svijetu i u Hrvatskoj uzela toliko maha, tjera strah u kosti. Pa ipak, da opaka bolest nije 'smak svijeta', svojim primjerom u ustrajnom liječenju i dobroj volji pokazuju brojne Hrvatice. Među njima su i poznate žene koje su o svojoj borbi s rakom dojke hrabro javno progovorile, bez uljepšavanja, ali pune vjere da je ovu bolest moguće pobijediti. Među njima su bivša novinarka i danas voditeljica autogenog treninga Josipa Pavičić Berardini, glumica Mirjana Majurec, zagrebačka liječnica i profesorica Ranka Padovan Štern, a s liječenjem je nedavno završila i glumica Ankica Dobrić.

Da boluje od raka dojke, Josipa Pavičić Berardini doznala je prije četiri godine. Tada 35-godišnja majka dvojice sinova i supruga, Josipa je bila žena puna životne radosti. Nakon početnog šoka, bacila se na pisanje, što je bila njezina najveća terapija nakon dvostruke mastektomije. Tijekom liječenja opisivala je svoje strahove i misli, iz čega je naposljetku ljetos iz tiska izašla i njezina knjiga 'Šest milimetara'.

Nije to za nju bio jedini udarac posljednjih godina - lani se i razvela, a sinčić Roko kojeg ima iz braka s Nicom Berardinijem ostao je živjeti s ocem u Italiji. Unatoč svim životnim problemima, izborila se za život, za sebe, za sreću: danas je zdrava i već nekoliko mjeseci putuje po hrvatskim gradovima te promovira svoju knjigu. Ženama koje se bore s karcinomom dojke, ali i svima ostalima, uvijek, uživo ili na društvenim mrežama, šalje poticajne poruke: 'Tragedija bilo koje vrste može postati najveće dobro koje nas je zadesilo ako joj priđemo na način koji nam omogućava da rastemo. Umjesto da krijemo svoju bol možemo je do kraja osloboditi. Mijenjajmo se. Nemojmo biti jedni od onih koji bi radije umrli nego se promijenili. Imajmo povjerenja u život jer sve što trebamo ovdje je za nas. Kad se jednom zavolimo, ta će nas ljubav pratiti do kraja života', poručila je početkom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke.

Marko Dimić
Josipa Pavičić Berardini i sin Rocco na promociji knjige u srpnju

Da ima karcinom dojke, glumica Mirjana Majurec saznala je u travnju 2010. godine. Majka je dvojice sinova, Luke, kojeg je dobila u braku s glumcem Ivicom Vidovićem, i Ivana, kojeg ima s bivšim dinamovcem Markom Mlinarićem od kojeg se također razvela. Hrabro se bori s bolešću i na sve uspone i padove u liječenju gleda optimistično. O svojoj je bolesti progovorila za magazin Gloria, kada je otkrila da nikada nije klonula duhom: između kemoterapija je radila, meditirala. Na pitanje javljaju li joj se ikada crne misli, rekla je: 'Nevjerojatno je da nijednom nisam ni pomislila da bih mogla umrijeti. Bila sam u paničnom strahu od kemoterapija i zračenja, ali to je bio strah od nepoznatog, a ne od smrti. Ali silno me pogodio odlazak moje prijateljice Marine Nemet uz koju sam bila dok je umirala. Da, gledala sam smrti u oči, ali ni tada nisam pomislila da ću umrijeti. Pogodio me i prerani odlazak Predraga Vušovića. Zaista je vrijeme da prestanu odlaziti meni dragi i mladi ljudi. Smrt uvijek stigne prerano, ali neka bar ide po redu. Već mi je neugodno na komemoracijama. Svako malo ulovim neki pogled 'Jadna, sad će i ona'. Eto, napokon i jedna dobra stvar - još se mogu šaliti na svoj račun', za Gloriju je rekla Mirjana Majurec tijekom liječenja.

Petar Jurica
Mirjana Majurec

Bivša pročelnica Zavoda za radiologiju KBC-a Rebro, zagrebačka liječnica i proferica Ranka Padovan Štern od raka dojke oboljela je niti godinu dana nakon što je otišla u zasluženu mirovinu. O svojoj je bolesti hrabro progovorila u intervjuu za magazin Gloria, nakon što je prošla kemoterapiju i zračenje. Od tada je prošlo godinu i pol dana, a ona danas živi – normalno.

'Moja baka umrla je od karcinoma dojke, a kako sam joj po svemu bila slična, znala sam da bi i mene mogla snaći njezina sudbina. Ali što sam mogla učiniti osim redovito se kontrolirati. Ili preventivno odstraniti dojke kao što je učinila Angelina Jolie. Prije se to nije radilo, ali sada je moguće ako su u pitanju genetski rizične skupine. Kad sam doznala za bolest, toga dana život mi se okrenuo. Svi neredi po kući nisu me više zanimali. Godinama sam se borila da na Rebru oformimo Centar za bolesti dojke i sad sam se našla u njemu kao pacijent. Došla sam kući i rekla suprugu: 'Nije dobro!'. No on je na riječima bio pun optimizma, ali osjetila sam da u sebi to drukčije proživljava jer i njemu će se život promijeniti. Otišla sam u kuhinju, skuhala si čaj i sjela. U jednom trenutku sam pomislila: 'Stara si, što ti treba sva ta muka kroz koju ćeš morati prolaziti?!'. Ali onda sam se sjetila djece i unuka, njihovih očekivanja da ipak još malo sudjelujem u njihovom životu, i odlučila se boriti', rekla je Ranka Padovan Štern, supruga bivšeg ministra i poduzetnika Davora Šterna, za Gloriju.

Ranka Stern Padovan 
Zagreb 
Fotgraf Matej Dokic 110317
Ranka Padovan Štern

Da glumica Ankica Dobrić boluje od raka dojke javnost je saznala u svibnju ove godine. Tada su se njezini kolege dirljivim pismom obratili za pomoć javnosti te organizirali prikupljanje novca potrebnog za liječenje. Tako su sav prihod koji su ostvarili za predstavu ‘Nevidljivi’ na prvi dan lipnja, uplatili za nju. Glumica, članica Gavellinog kazališnog ansambla koja je ostvarila i odlične TV uloge poput onih u serijama ‘Villa Marija’ i ‘Naša mala klinika’ ‘Larin izbor’, kao i ‘Nemoj nikome reći’, prošla je kemoterapije i sve je prošlo u najboljem redu.

Promo

Rak dojke najvažnije je otkriti u vrlo ranom stadiju - više od 90 posto bolesnica može se izlječiti ako se dovoljno rano postavi dijagnoza. Za to je ključan redoviti pregled, a to uključuje samopregled, ultrazvučni pregled dojki, a nakon 40. godine života i mamografiju. Naručite se na pregled već danas.

Linker
23. travanj 2024 21:30