SHUTTERSTOCK
Dostupna je uvijek

Omiljen je prilog ribljih jela i ne samo to! Ovo mediteransko zlato čuvar je očiju, kostiju i srca

Tijelu pruža impresivne količine vitamina i minerala, fitonutrijente

Dostupna je tijekom cijele godine, kuha se svega tri minute i omiljeni je prilog raznim ribljim delicijama. Nabrojeni su samo neki benefiti blitve, zelenog lisnatog povrća kod kojeg se jede baš sve, i stabljika i listovi. Ovo povrće pripada istoj porodici kao i špinat. Karakterizira je gorkast i kiselkast okus koji se odlično stapa s kuhanim krumpirom.

Blagotvorna na zdravlje

Blitva tijelu pruža impresivne količine vitamina i minerala, fitonutrijente (posebice antocijanin) i vlakna.

image
SHUTTERSTOCK

Štiti od raka debelog crijeva

Vitamin C kojeg ova mediteranska namirnica sadrži oko 32 mg na 175 grama odličan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva. Također, blitva je izvanredan izvor vlakana (3,7 g na 175 g) koji se mogu vezati za tvari koje uzrokuju razvoj raka te ih tako čuvati podalje od stanica na stijenci debelog crijeva. Dakako, odličan je saveznik koji potiče redovito pražnjenje crijeva.

Čuvar kosti

Čak 570 mcg vitamina K u spomenutoj će količini blitve pomoći u održavanju zdravlja kostiju te će odigrati veliku ulogu u procesu zgrušnjavanja kvi. Uz njega, magnezij koji je značajno zastupljen u ovom povrću, 150 mg, s drugim mineralima poput kalcija i fosfora, neophodan je za održavanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze.

Čuvar očiju

Zbog koncentracije beta-karotena, blitva je izvrstan izvor vitamina A (6.000 IU na 175 grama). Osim što čuva zdravlje očiju, ovaj vitamin ima i antikancerogeni učinak. Blitva je izvor luteina i zeaksantina, hranjivih tvari iznimno važnih za naš organ vida. Oni štite šarenicu od oksidativnih oštećenja, a tako i smanjujemo rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Podiže energiju

Željezo iz blitve, oko 4 mg na 175 grama, mineral je koji se uspješno bori protiv anemije. Potiče distribuciju kisika u organizmu, održava naš imunosni sustav i pomaže tijelu stvarati energiju. Blitva obiluje manganom koji štiti mitohondrije od oksidativne štete u našem tijelu. Za energiju su zaduženi vitamini B skupine i to B1, B2 i B6, niacin, fosfor i biotin koji su također u značajnoj mjeri zastupljeni u ovom mediteranskom blagu.

Zdravlje srca

Ovo je zeleno lisnato povrće bogato hranjivim tvarima neophodnim za zdravlje srca. Magnezij i kalij su zaduženi za regulaciju krvnog tlaka, a vitamini A, C i E pomažu u sprečavanju oksidacije kolesterola i tako smanjuju mogućnost za razvoj plaka koji izaziva aterosklerozu.

U hladnjaku ostaje svježa i do pet dana

Za razliku od špinata, blitva se pokazala manje osjetljivijom. Ipak, ako je se pravilno ne skladišti, izgubit će svoju svježinu, a neki stručnjaci tvrde i do 20 posto određenih vitamina. Stoga, kad ju kupite ili još bolje, uberete iz vlastitog vrta, ako je odmah nećete koristiti, pohranite je u hladnjak. Niže će temperature osigurati svježinu i hranjive sastojke. Blitvu nikako nemojte prije pohranjivanja prati jer ćete u suprotnom pokrenuti brži proces kvarenja. Također, pohranite je tako da stabljike omotate prozirnom folijom ili plastičnom vrećicom.

Linker
07. svibanj 2024 10:20