Marko Pjaca

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
LJETNI ‘HAT-TRICK‘

Pjaca na prijelomnici: Dalićev poziv za Euro, borba za trofej, a onda dugo očekivani - milijunski transfer?!

Prošlog ljeta u Maksimiru su ga označili kao rizik, no sad se priča o povratku opet aktualizirala
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. svibanj 2024. 12:20

Filozofiju svog promišljanja utakmice Dinama i Rijeke Sergej Jakirović definirao je u jednoj rečenici: "Kada već nismo zabili gol, dobro da nismo primili!" Očito je arhaično pravilo protežiranja gola u gostima koje je Uefa ukinula prije tri godine uvjetovalo i strateške odrednice.

Budući da je Hrvatski kup evidentno zamišljen kao retro natjecanje (čak je u zapisniku utakmice prijavljeno i manje igrača), trener Dinama je i sastav vratio na defenzivnije postavke, posloživši momčad u sustav igre s četvoricom igrača u posljednjoj liniji (4-2-3-1). A u takvom konceptu igre, gdje je "najvažnije ne primiti gol", na svoje su došle obrane Dinama i Rijeke.

Sopić mu pomogao da se "reanimira"

Osim akceptiranih HNS-ovih propozicija, razloge opskurnog učinka jamačno bismo mogli pronaći i u akumuliranom umoru igrača. Ogled s Rijekom za Dinamove je nogometaše bio 57. ove sezone! Istovremeno, momčad Željka Sopića bila je suočena s pritiskom psihološkog predznaka.

Riječani su došli u Maksimir nakon tri uzastopna poraza. Ali i u takvoj suspektnoj situaciji uspjeli su (samima sebi) dokazati da se mogu nositi s Dinamom.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Podosta je čimbenika utjecalo na to da stožerni igrači obiju momčadi budu među slabijim pojedincima na terenu. Igrači koji su obilježili sezonu svojih klubova, poput Brune Petkovića ili Marka Pjace, vjerojatno će utakmicu rado potisnuti u zaborav.

Neki su komentatori prvog susreta finala Kupa ustvrdili da je Pjacu branič Dinama Pierre-Gabriel - "strpao u džep".

Bilo bi, međutim, krajnje tendenciozno lijevo krilo Rijeke i reprezentativnog kandidata promatrati isključivo kroz prizmu ovotjednog maksimirskog nastupa. Ako proširimo rakurs fokusiranja na postignuća riječke momčadi ove sezone, moramo konstatirati da je Željko Sopić na impresivan način vodio skupinu "nedokazanih" igrača. A među njima je svakako i Marko Pjaca, koji je povratkom u HNL nastojao reanimirati vlastitu karijeru. I u potpunosti je uspio!

U Pjacinom je ugovoru sadržana klauzula prema kojoj može napustiti Rujevicu već ovoga ljeta, uz fiksnu odštetu od 1,5 milijuna eura

Premda je prije nepuna dva tjedna (6. svibnja) proslavio 29. rođendan, Pjaca je igrački CV ispunio imenima brojnih klubova. U svega šest godina ostvario je meteorski uspjeh, nezabilježen u analima hrvatskog nogometa - od tvorničke momčadi ZET-a preko Lokomotive je stigao do Dinama i transfera u Juventus. Za rekordna 29,4 milijuna eura!

Nažalost, u najboljem talijanskom klubu Pjaca nije ostvario karijeru kakvu su mu svi predskazivali. U sedam godina, koliko je bio pod ugovorom, za prvu je momčad Juventusa odigrao tek 21 utakmicu. Borio se s ozljedama i potucao po posudbama - u Schalke, Fiorentinu, Anderlecht, Genou, Torino i Empoli. Paradoksalno zvuči činjenica da je Pjaca više utakmica odigrao za Torino nego za Juventus, uvažavajući spoznaju da među spomenutim klubovima vlada rivalstvo do razine animoziteta.

Prvi cilj: dočekati Dalićev poziv

Kada se prošlog ljeta pojavio na Rujevici, Pjacina tržišna vrijednost iznosila je 1,7 milijuna eura (u trenutku potpisa za Juventus procijenjen je na 18 milijuna). Napokon je odigrao i jednu "normalnu" sezonu, bez ozljeda. Učinak: u 30 odigranih utakmica postigao je sedam golova, uz pet asistencija. A nakon pet godina izbivanja Pjaca se vratio i u reprezentativnu priču. Na međunarodnom turniru u Egiptu odigrao je 90 minuta protiv domaćina.

image

Pjaca u dresu Dinama 2014.

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

U završnici sezone, u kontekstu nastavka karijere Marka Pjace sve se učestalije spominje - Dinamo!? Valja istaknuti da je prošlog ljeta Pjaca bio nuđen maksimirskom klubu. No kreatori Dinamove sportske politike procijenili su da bi angažman bivšeg igrača za "modre" bio preveliki rizik!?

Pjaca je za Rijeku ugovorno vezan do ljeta 2026. No u spomenutom je dokumentu sadržana i klauzula prema kojoj igrač može napustiti Rujevicu već ovoga ljeta, uz fiksnu odštetu od 1,5 milijuna eura. Objektivno, spomenuti novac Dinamov bi proračun mogao podnijeti bez problema. Ali je, s obzirom na situaciju, realno očekivati da će Dinamu u lovu na Pjacu konkurirati i neki drugi (strani) klubovi. Poglavito ako Marko Pjaca bude među 26 Dalićevih kandidata za nastup na skorašnjem Euru, što je, također, realno očekivati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 12:30