jedva čekamo

Alfa Romeo službeno najavio svoj superautomobil: Ovo su detalji koje znamo i datum premijere

Novi superautomobil bit će posljednji na unutarnje izgaranje, premijera će se održati 30. kolovoza u 17 sati

Alfa Romeo, ilustracija

Alfa Romeo je najavio svoje namjere da u skoroj budućnosti postane potpuno električna marka, no motor s unutarnjim izgaranjem bit će tu još neko vrijeme i Alfa će to iskoristiti da bi tržištu ponudila najspektakularniji auto u svojoj povijesti. Novi superautomobil sada je najavljen na Instagramu jednom mutnom slikom koja otkriva detalj s volana budućeg auta i to da će se premijera održati 30. kolovoza u 17 sati.

Automobil još nema ime, a pojavile su se glasine da će se automobil zvati 6C zbog njegovog šesterocilindričnog motora ili "33" zato što slijedi dizajn modela 33 Stradale iz 60-ih godina prošlog stoljeća.

Slika ne otkriva puno, no iako se očekuje da će se novi model sa središnje smještenim motorom uvelike temeljiti na Maseratiju MC20, upravljač ima drugačiji, minimalistički izgled.

Ipak, u javnost su već iscurile neke informacije o autu za koje se smatra da su prilično pouzdane. Alfa bi trebala napraviti samo 33 primjeraka novog modela i svi su već navodno prodani za više od milijun eura po primjerku, što je oko pet puta skuplje od Maseratija MC20. Maksimalna brzina bi prema nekim informacijama trebala iznositi 333 km/h, a ubrzanje do 100 km/h biti kraće od tri sekunde.

Ne zna se hoće li automobil koristiti Maseratijev twin-turbo 3,0-litreni Nettuno V6 motor ili twin-turbo 2,9-litreni V6 iz modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio ili pak hibridni pogon koji kombinira jedan od ovih motora s električnim motorom za ukupnu snagu veću od 800 KS.

Bilo kako bilo, novi superautomobil bit će jedna od posljednjih Alfi s motorom na unutarnje izgaranje. Očekuje se da iduće godine na tržište stigne mali SUV koji bi bio sestrinski model Jeepa Avengera. Ovaj model sigurno će se nuditi u električnoj verziji, a možda dobije i trocilindrični blagi hibrid. Nakon toga sve buduće Alfe bit će električna vozila. To vrijedi i za novu Giuliju i Stelvio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:57