MOTOSPORT

Audi korak bliže ulasku u Formulu 1: Službena odluka očekuje se početkom iduće godine

"Radujemo se što ćemo raditi s vama i vašim timom, kako bismo dovršili ovaj važan proces i potvrdili naš ulazak u Formulu 1"

Audi e-tron Formula e ilustracija

 Audi

Audi je vrlo blizu ulasku u prvenstvo Formule 1, s obzirom na pismo koje je njemački proizvođač poslao FIA-i.

Pismo su napisali izvršni direktor kompanije Markus Duesmann i član upravnog odbora Audi AG Technical Development Oliver Hoffman, obraćajući se bivšem predsjedniku FIA-e, Jeanu Todtu. Visoki dužnosnici su napisali: 'Zahvaljujući vašem trudu, sada smo blizu cilja'.

Iako su glavni izvršni direktor i šef tehničkog razvoja naveli kako Audijevo sudjelovanje u F1 još uvijek nije odobrila uprava VW Grupe, oni su izjavili: 'Nedavno smo vidjeli da je postignuta još jedna prekretnica – prvi nacrt tehničkih, sportskih i financijskih propisa. Vjerujemo da on sadrži zadovoljavajuća rješenja za sve ciljeve'.

image

Audi e-tron Formula e

Audi

Pismo završava sljedećom rečenicom: 'Radujemo se što ćemo raditi s vama i vašim timom, kako bismo dovršili ovaj važan proces i potvrdili naš ulazak u Formulu 1 početkom sljedeće godine', nagovještavajući moguću najavu u narednim mjesecima.

VW Grupa već neko vrijeme razmišlja o Formuli 1. Prije nekoliko tjedana, Thomas Laudenbach, šef Porsche Motorsporta, službeno je potvrdio svoj interes za F1 rekavši da su u pregovorima s FIA-om. Iako posljednja izvješća samo potvrđuju Audijevu umiješanost, nije jasno hoće li VW grupa dopustiti objema tvrtkama da nastave.

image

2022 F1 bolid

F1

Unatoč činjenici da je McLaren prošlog mjeseca zanijekao izvješća o preuzimanju od strane Audija, Autocar sugerira da bi Audi mogao razgovarati i s McLarenom i s Red Bullom o mogućem budućem partnerstvu koje bi moglo rezultirati udjelom u kapitalu njihovih F1 timova.

Volkswagen želi iskoristiti nova pravila o pogonskim jedinicama koja će doći u fokus 2026. Novi propisi će F1 učiniti ekološki prihvatljivijim usvajanjem održivih goriva i hibridnih motora. Istodobno, smanjit će ogromne troškove istraživanja i razvoja koji su danas povezani s ovim sportom, što će novim tvrtkama olakšati ulazak i konkurentnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:06