OD 1. OŽUJKA

Austrija uvela drastične mjere: ‘Riješili smo problem divljaka na cestama‘

‘Postoji brzina pri kojoj auto postaje oružje, a mi ćemo prijestupnike trajno razoružati‘, rekla je ministrica prometa

Austrijska policija (ilustracija)

 polizei.gv.at

Austrija je krajem prošle godine najavila uvođenje drastičnih mjera za vozače koji voze prebrzo. Policija je tada najavila oduzimanje vozila na licu mjesta, uz mogućnost trajnog oduzimanja.

Od 1. ožujka - sve navedeno postalo je stvarnost, piše AutoBild.

image

Beč, Austrija, ilustracija

Profimedia

U našoj omiljenoj skijaškoj destinaciji na snagu su stupila stroža pravila za prekoračenje brzine. Onima koji prekorače brzinu za 80 km/h u naselju ili 90 km/h izvan naselja bit će oduzeto vozilo i prodano na dražbi, javlja austrijska tiskovna agencija APA.

Također, ako je vozač u prošlosti već bio kažnjen zbog prebrze vožnje, automobil mu se može oduzeti već i ako prekorači brzinu za 60 km/h u naselju, odnosno 70 km/h izvan naselja.

‘Postoji brzina pri kojoj automobil postaje oružje. Sada ćemo tome stati na kraj i osigurati da budući prijestupnici budu odmah i trajno razoružani‘, rekla je ministrica prometa Leonore Gewessler.

image
polizei.gv.at

S druge strane, Austrijska automobilska udruga (ÖAMTC) sumnja u učinkovitost mjere.

‘Ne postoje studije koje dokazuju da strože kazne više odvraćaju ljude od činjenja prekršaja. Zabrinuti smo, o takvim drastičnim mjerama oduzimanja vlasništva nad automobilom trebali bi odlučivati ​​kazneni sudovi, a ne upravna tijela‘, objasnio je odvjetnik ÖAMTC-a Matthias Wolf za APA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:50