PAPRENA CIJENA

Bizarna aukcija: Prodaje se kutija transaxle mjenjača iz Porschea u kojem je poginuo James Dean

Dok je potvrđeno kako je dio zaista iz 550 Spydera pokojnog glumca, ponovo su se pojavile priče kako je uklet
James Dean
 Bring A Trailer screenshot

Prkosni izgled i neuredna kosa već su uhodani dio moderne pop kulture, a potječu od James Deana. Iako možda niste pogledali ni jedan njegov film, čuli ste za njegovo ime, a vjerojatno i vidjeli fotografiju njegovog kultnog Porschea 550 Spydera. 70 godina nakon što je smrtno stradao u stravičnoj prometnoj nesreći u 24. godini svog života, James Dean ostaje zapamćen kao jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca.

image
James Dean, Porsche
Bring A Trailer screenshot

Zapravo su neke od njegovih najpoznatijih fotografija snimljene u Porscheu 550, u kojem je doživio stravičnu nesreću i preminuo u listopadu 1955. godine, nakon što se u njega i njegovog mehaničara Rolfa Wüthericha bočno zabio Ford. Ono što je od automobila ostalo je prodano, i tijekom vremena izgubljeno.

Međutim, na američkom oglasniku klasičnih automobila 'Bring A Trailer' osvanuo je dio zloglasnog Porschea – kutija četverostupanjskog transaxle prijenosa iz Porschea.

image
James Dean, Porsche
Bring A Trailer screenshot

Serijski brojevi vidljivi na kutiji odgovaraju dokumentaciji Porschea, čime je potvrđeno da je dio prvotno bio ugrađen u 550 Spyder iz 1955. godine. Broj šasije je 550-0055, broj motora 90059, a arhiva iz jednog kalifornijskog DMV-a bio ugrađen u Porsche iz 1955. godine u kojem je Dean smrtno stradao. I dok se cijela stvar bez dvojbe čini legitimnom, morate priznati da je i jeziva.

image
James Dean, Porsche
Bring A Trailer screenshot

No ovdje priča ne prestaje. Naime, holivudska zvijezda nije jedina žrtva 'Porscheovih ukletih dijelova', barem tako glase priče. Kobna sudbina zadesila je nove vlasnike motora i ostalih dijelova automobila od uvijenog Spydera. Primjerice, mjenjač i ovjes prestali su ispravno funkcionirati tijekom utrke sportskih automobila 1956. godine, nakon čega se doktor i trkač Troy McHenry zabio u drvo i na mjestu poginuo.

image
James Dean, Porsche
Bring A Trailer screenshot

Zasigurno, ovo ostaje jednim od čudnijih predmeta koje smo vidjeli na aukciji. Ideja da ga kupite i izložite negdje je malo jeziva, ali svejedno, mi smo fascinirani. Dražba završava za 12 dana od trenutka pisanja ovog teksta, a dosegnuta cijena iznosi 100.000 američkih dolara (618,000 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:19