potrebne barijere

Elon Musk upozorava na veliku kinesku prijetnju zapadnim proizvođačima automobila

Planira pokretanje proizvodnje novog crossover modela, zasad poznatog kao Redwood koji će stjati ispod 30.000 dolara

Elon Mosk, ilustracija

 AFP

Elon Musk, CEO Tesle, nedavno je iznio snažno upozorenje na potencijalnu prijetnju kineskih automobilskih marki zapadnim konkurentima. Musk je istaknuo da bi kineski proizvođači, poput BYD-a, mogli "uništiti" svoje zapadne rivale ako se ne uspostave odgovarajuće trgovinske barijere, piše Reuters.

image

Tesla modeli, ilustracija

Profimedia

Iako je Tesla ostvarila izvanredan uspjeh u posljednjih nekoliko godina, postavši vodeća marka u segmentu električnih vozila, Musk je naglasio da kineske marke postaju izuzetno konkurentne na globalnoj razini. Ovo upozorenje dolazi u kontekstu rasta popularnosti električnih automobila, a Musk je naglasio da bi nedostatak trgovinskih ograničenja mogao dovesti do prevelike dominacije kineskih marki na svjetskom tržištu automobila.

Muskovo upozorenje dolazi nakon što je kineski proizvođač BYD pretekao Teslu kao najprodavaniju marku električnih vozila u svijetu u posljednjem kvartalu 2023. Iako je Tesla agresivno smanjivala cijene svojih vozila, postižući značajan uspjeh na tržištu, kineski proizvođači kao BYD pokazuju snažnu konkurentnost.

image

BYD na salonu

Profimedia

Iako je zabrinutost zbog kineske prijetnje prisutna među šefovima automobilskih tvrtki diljem Zapada, Musk najavljuje daljnje korake Tesle kako bi se nosila s ovim izazovom. Planira se pokretanje proizvodnje novog crossover modela, poznatog kao Redwood, koji bi trebao biti dostupan po cijeni od manje od 30.000 dolara.

Tesla planira započeti proizvodnju u svojoj teksaškoj tvornici, ali se očekuje da će se proizvodnja proširiti i na druge tvornice izvan SAD-a u narednim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:57