AKTUALNO

Ford najavljuje električni SUV s dometom od 480 kilometara

Ford započinje elektrizaciju najpopularnijeg tržišnog segmenta do 2020. godine
 Reuters

Na automobilskom tržištu u današnje vrijeme primjećujemo dva trenda. Prvi je povećanje broja efikasnih, prije svega hibridnih i električnih modela koje proizvođači nude, a drugi je sve veći porast popularnosti SUV-ova. Tako svako četvrto kupljeno vozilo u svijetu spada upravo u kategoriju SUV-ova. Jedan od proizvođača koji se odlično prilagođava ovom trendu je Ford.

Tako su prošle godine na europskom tržištu predstavili 3 nova SUV-a, a za 2020. godinu planiraju uvođenje u potpunosti električnog SUV-a koji će imati doseg od 480 kilometara s jednim punjenjem. Prema riječima Roelanda de Waarda, glavnog čovjeka zaduženog za marketing Forda, SUV-ovi doživljavaju procvat na tržištu, a velik dio zasluge odnosi se upravo na sve veću efikasnost tih modela koji više ne troše i ne zagađuju kao što je to bilo prije primjerice 10-15 godina. Kupci su kod Forda prepoznali napredne efikasne motore popit 1,5-litrenog TDCi dizelaša snage 120 KS koji zadovoljava posljednju Euro 6 normu i ispušta tek 115g/km CO2. Tu je i dobro poznati nagrađivani 1,0-litreni EcoBoost benzinac.

Prodaja Fordovih SUV modela u Europi (EcoSport, Kuga i Edge) 2016. je godine porasla za čak 31 posto u odnosu godinu prije. Uz to, prošla je godina bila rekordna za Ford Kugu i EcoSport. A uspjeh ne dolazi samo u ovom segmentu. Popularni sportski modeli poput Fieste ST, Focusa RS i Mustanga već drugu godinu zaredom ostvaruju porast prodaje od 60 posto.

Uz sve navedeno u Fordu razmišljaju unaprijed i intenzivno ulažu u razvoj električnih modela, pa je tako najavljeno 7 električnih modela u sljedećih 5 godina. Ukupna investicija na električne automobile i popratnu tehnologiju do 2020. godine iznosit će čak 4,5 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52